Acasă Extern Hezbollah  este pregătit de o „confruntare decisivă” cu Israelul

Hezbollah  este pregătit de o „confruntare decisivă” cu Israelul

Israelul încercă să avertizeze companiile străine să nu participe la o licitație libaneză petru un depozit de gaze naturale situate în zona Mării Mediterane, pretins atât de Liban, cât și de Israel. 

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a declarat, la o conferință internațională de securitate de la Tel Aviv, că domeniul gazelor din estul Mediteranei, licitat de Liban aparține Israelului și este dezvoltat de un consorțiu internațional de companii energetice.

„Ei [Libanul] anunță o licitație în domeniul gazelor naturale, inclusiv Blocul 9, care este al nostru prin orice definiție”, a spus Lieberman, adăugând că firmele care se prezintă la această licitație, în opinia sa, „fac o gravă eroare, acest lucru fiind contrar tuturor regulilor și protocolului în astfel de cazuri „.

Premierul libanez Saad al-Hariri a spus că acestea sunt „mesaje amenințătoare” din partea Israelului, iar ministrul libanez de Externe, Gebran Bassil, a adus deja această problemă în atenția ONU.

Reprezentanții mișcării Hezbollah, care se află în coaliția de guvernare în Liban, au descris afirmațiile lui Lieberman ca fiind „o nouă agresiune” și că Hezbollah este gata să „confrunte în mod decisiv orice asalt asupra drepturilor noastre [libaneze] asupra petrolului și gazelor”.

În decembrie 2017, guvernul libanez a aprobat o licitație în care un consorțiu format din companiile Total din Franța, Eni din Italia și Novatek din Rusia au obținut dreptul de a explora două dintre cele cinci blocuri scoase la licitație, în cadrul primei runde de acordare a licențelor pentru petrol și gaze offshore de către Liban. Unul dintre aceste blocuri – Blocul 9 – se află  într-o zonă în care Libanul și Israelul au o dispută de frontieră nesoluționată.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…