Acasă Extern Inaugurarea Ambasadei SUA la Ierusalim

Inaugurarea Ambasadei SUA la Ierusalim

SUA inaugurează, astăzi, noua ambasadă în Ierusalim, un demers lăudat de Israel. Toți oficiali americani vor participa la eveniment, inclusiv fiica președintelui Trump Ivanka și soțul ei, Jared Kushner.

Israelul consideră Ierusalimul drept capitală etenă și indivizibil a poporului evreu.

Președintele Donald Trump a decis anul trecut să recunoască Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, după decenii de neutralitate americană în această privință, punându-se contradicție cu majoritatea comunității internaționale.

Consulatul american care va acționa ca ambasadă interimară a SUA la Ierusalim până la construirea noului sediu, când întreaga ambasadă va fi relocată de la Tel Aviv.

Data de 14 mai pentru ceremonia de inaugurare a ambasadei SUA a fost fixată pentru a coincide cu cu cea de-a 70-a aniversare a Israelului.

Președintele Trump este așteptat să se adreseze celor care participă la evenimentul de luni, prin intermediul unui link video.

Alături de Ivanka Trump și Jared Kushner, care sunt și consilieri ai Casei Albe, sunt prezenți la ceremonie Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, și Secretarul adjunct de stat, John Sullivan.

Marea Britanie, Franța și Germania a exprimat obiecții puternice față de relocarea ambasadei, dar Uniunea Europeană nu a putut transmite o declarație de opoziție comună a Blocului comunitar întrucât Cehia, Ungaria și România au blocat inițiativa.

Primul Ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut „tuturor țărilor să se alăture Statelor Unite pentru a-și muta ambasadele în Ierusalim”.

Palestinienii au organizat proteste împotriva deschiderii ambasadei SUA. Mii de palestinieni se reunesc astăzi pentru a protesta de-a lungul perimetrului care separă Israelul de Fâșia Gaza.

Suveranitatea israeliană asupra Ierusalimului nu este recunoscută la nivel internațional și, în conformitate cu acordurile de pace dintre Israel și Autoritatea pentru Eliberarea Palestinei (OEP) din 1993, statutul final al Ierusalimului trebuie să fie discutat în ultimele etape ale discuțiilor de pace.

Din 1967, Israelul a construit așezări pentru aproximativ 200.000 de israelieni, în Ierusalimul de Est.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…