Acasă Extern România va muta ambasada din Israel la Ierusalim

România va muta ambasada din Israel la Ierusalim

Liderul partidului social-democrat, Liviu Dragnea, a declarat că guvernul a aprobat un memorandum pentru a muta ambasadaRomâniei în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, prima țară care face acest demers după Statelor Unite, relatează Reuters.

Președintele american Donald Trump a recunoscut, în decembrie, Ierusalimul ca fiind capitala Israelului.

În conformitate cu legislația românească, o decizie finală de relocare a ambasadei aparține președintelui Klaus Iohannis, care a declarat că nu a fost consultat. Guvernul român și Ministerul de Externe nu au confirmat imediat informațiile.

„Guvernul a adoptat ieri un memorandum care a decis să înceapă procedura de a muta în mod eficient ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim”, a spus liderul social-democrat Liviu Dragnea, joi, la postul de televiziune Antena3.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că nu a fost informat sau consultat cu privire la această decizie și i-a îndemnat pe toți actorii guvernamentali și politici să arate „responsabilitatea și discernământ privind deciziile de politică externă majore care au efecte strategice inclusiv asupra securității naționale”.

„O astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și asigurarea aprobării tuturor instituțiilor de politică externă și de securitate națională, cu o decizie finală a Președintelui, conform Constituției”.

Joi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „cel puțin șase țări” intenționează să își transfere ambasadele la Ierusalim.

Ambasada SUA urmează să se mute pe 14 mai.

„Gestul nostru are o valoare simbolică imensă … pentru Israel, un stat cu o influență incredibil de mare în lume și cu care avem o relație specială de mulți ani”, a spus liderul social-democrat Liviu Dragnea.

„Mutarea ambasadei în Ierusalim poate și cred că va aduce beneficii pe termen scurt, mediu și lung pentru România și trebuie să folosim această șansă și oportunitate imensă”, a adăugat liderul PSD.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…