Acasă Tehnologie Inginerii din Togo transformă e-deșeuri în roboți

Inginerii din Togo transformă e-deșeuri în roboți

Togo importă aproximativ 500.000 de tone de deșeuri electronice pe an, unele dintre ele pot constitui un pericol pentru sănătate, dar inspiră inovații locale și oferă locuri de muncă.

Roboții de jucărie sunt un simbol al revoluției digitale într-una dintre cele mai mici țări din Africa de Vest.

„Am făcut acest lucru dintr-o imprimantă 3D defectă”, spune Ousia Foli-Bebe.

„Plasticul extras din imprimantă a devenit brațele și picioarele și am făcut și o imprimantă 3D din e-deșeuri. De fapt, am învățat cum să fac imprimanta de pe internet”, a adaugat Foli-Bebe.

Laboratorul său Ecotec este situat în Amadanhome, la periferia capitalei din Togo, Lomé. Este un spațiu modest, cu o tablă care domină un perete și o imprimantă 3D lângă peretele opus.

Despre e-deșeuri:

Deșeurile electronice se referă la toate echipamentele electrice și electronice (EEE) de cafre se debarasează proprietarii acestora.

În 2016, la nivel global au fost generate 44 milioane de tone de deșeuri electronice..

Doar 20% din acestea au fost reciclate.

Până în 2021, acest lucru este de așteptat să crească la 52,2 milioane de tone.

Sursa: Monitorul E-deșeurilor globale 2017

Noua „mină de aur”

Creșterea cererii de tehnologie a creat o piață pentru persoanele care doresc să cumpere electronice second-hand la prețuri de chilipir.

Organizații precum Rețeaua de acțiune din Basel ridică îngrijorări cu privire la faptul că țările occidentale nu se ocupă în mod eficient de propriile lor deșeuri electronice, exportându-le în Africa de Vest, printre altele.

„Lumea nu știe ce să facă cu e-deșeurile pe care le produce. Africa oferă cel mai bun mediu de dumping”, a spus Sena Alouk, activist Tineretul pentru Mediu din Togo.

„Avem un cadru de reglementare slab, instituții slabe, iar corupția contribuie la acumularea de deșeuri electronice. Trebuie să luăm exemplu Thailanda care a amenințat că va folosi armata pentru a interzice importul deșeurilor electronice”, a spus Alouk.

Lucrătorii de la un centru de reciclare a deșeurilor electronice din Togo demontează părțile valoroase din e-deșeuri

Deși exportul de mărfuri uzate nu este împotriva dreptului internațional, probleme apar dacă aceste bunuri nu mai funcționează, așa cum se subliniază în tratate precum Convențiile Basel și Bamako.

Convenția de la Bamako, care a intrat în vigoare în 1998, angajează națiunile africane să interzică importul de deșeuri periculoase, inclusiv materiale radioactive.

De asemenea, încurajează țările de pe continentul African să adopte o legislație care să controleze importul de echipamente foarte uzate, prin desemnarea acestora ca deșeuri periculoase.

Este totuși o provocare pentru reglementarea gestionării electronice a deșeurilor, deoarece mulți oameni din Togo își câștigă existența din activități de reciclare.

„Dacă vă uitați la tipurile de deșeuri care sosesc aici, multe dintre ele sunt extrem de periculoase și toxice, astfel încât ar trebui să evaluăm cu adevărat impactul economic pe care l-ar putea avea asupra mediului nostru”, a declarat Hervé Tchamsi de la Centrul de deșeuri electronice.

Echipa lui încearcă să reducă la minim expunerea la materialele periculoase din e-deșeuri și speră că acest standard va fi într-o bună zi lege în Togo.

Trimise înapoi în Europa

O parte din e-deșeuri sunt exportate înapoi în Europa, de unde provin inițial.

„Aici sunt televizoarele care conțin materialele toxice. Plătesc pentru a le trimite înapoi în Belgia pentru reciclare – pentru că nu avem capacitatea de a recicla deșeurile electronice într-un mod sigur”, explică Tchamsi.

Într-o țară cu oportunități limitate de angajare pentru tinerii săi, există un potențial imens pentru această industrie.

Inovatorii și întreprinzătorii încearcă să vină cu soluții care să valorifice acest potențial și să atenueze pericolele.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…