Acasă Economie Isărescu: Stabilitatea financiară a României este solidă

Isărescu: Stabilitatea financiară a României este solidă

România  are stabilitatea financiară „solidă” şi datoria externă este „scăzută şi în scădere” , „nu există riscuri sistemice”, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului BNR pe anul 2017.

România:  „exemplul pozitiv al Europei”

De asemenea, rata creditelor neperformante în sectorul bancar a scăzut de la 22% la 6,7%, lucru care prezintă România ca „exemplul pozitiv al Europei”.

Dezechilibrele externe s-au accentuat pe fondul stimulentelor fiscale care au încurajat consumul, dar încă nu s-a atins pragul de prudenţă, tendinţa de creştere puternică fiind însă îngrijorătoare, a spus guvernatorul BNR.

„În contextul a doi ani de stimulenţi fiscali, 2016 şi 2017, dezechilibrele externe s-au accentuat, dar încă nu s-au depăşit limitele de prudenţă (…) Deficitul de cont curent este sub pragul de 4%, deci sub pragul de prudenţă, dar trendul de creştere din ultima perioadă este prea puternic pentru a nu fi semnalat”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului BNR pe anul 2017.

BNR a obţinut profit în 2017

Raportul BNR arată că în 2017 banca centrală a obţinut un profit de 186 de milioane de lei, „din care 80% s-au dus la bugetul de stat”, a precizat Mugur Isărescu, arătând că profitul respectiv a fost obţinut „în principal prin administrarea rezervei internaţionale”.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…