Acasă Extern Israelul și Hamas sunt de acord să reinstaureze calmul în Gaza

Israelul și Hamas sunt de acord să reinstaureze calmul în Gaza

Hamas a declarat sâmbătă că a convenit un armistițiu cu Israelul în Fâșia Gaza, la o zi după ciocniri violente în urma cărora un soldat israelian și patru palestinieni au fost uciși de-a lungul frontierei.

Armata israeliană a refuzat să comenteze asupra încetării focului. Guvernul și armata israeliană recunosc rareori încetarea focului cu Hamas, dar un purtător de cuvânt militar a declarat că viața civilă ar trebui să revină la normal în zonele de Fâșia Gaza.

Vineri, forțele palestiniene au ucis un soldat israelian, iar armata israeliană a lansat zeci de tituri de artilerie care au ucis patru palestinieni, inclusiv trei luptători Hamas. Cel puțin 120 de palestinieni au fost răniți.

„Cu eforturile egiptene și ale Națiunilor Unite s-a convenit să revenim la perioda de calm dintre (Israel) și facțiunile palestiniene”, a declarat Fawzi Barhoum, purtătorul de cuvânt al grupului islamist Hamas care controlează Gaza.

În timpul exploziilor care au durat câteva ore, armata israeliană a declarat că jeturile și tancurile sale au lovit 68 de obiective ale Hamas și au distrus „clădirile, infrastructurile și au redus capacitățile militare de comandă și control”.

Oficiali din serviciile de securitate egiptene și un diplomat dintr-un stat anonim au avut contacte cu Hamas și Israel, în efortul de a restabili calmul și de a preveni conflicte ulterioare, a declarat un oficial palestinian pentru Reuters.

Confruntările săptămânale de la granița Israel-Gaza mențin de luni de zile tensiunile la cote înalte. Cel puțin 140 de palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în timpul protestelor de la frontiera care au loc în fiecare săptămână începând din luna martie.

Organizatorii protestului spun că solicită dreptul de a se întoarce pe terenurile pierdute în Israel în războiul din 1948, de la înființarea statului Israel, și pentru a boca drumul de legătură între Israel și Egipt.

Israelul declară că Hamas a orchestrat demonstrațiile numite ”Marele marș de întoarcere”, pentru a asigura acoperirea atacurilor transfrontaliere ale militanților. Hamas neagă acest lucru.

Creșterea violenței la frontiera cu Fâșia Gaza are loc pe fondul speranței palestiniene pentru crearea unui stat independent.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…