Acasă Extern Juncker: Balcanii de Vest au nevoie de UE

Juncker: Balcanii de Vest au nevoie de UE

Uniunea Europeană trebuie să accepte noi membri din Balcanii de Vest pentru a evita riscul unui nou război, a declarat marți președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Comisia Europeană aspiră ca UE să se extindă într-o regiune care este încă zguduită de războaiele etnice din  anii 1990.

„Dacă nu ne vom deschide spre țările din această regiune extrem de complicată și tragică și dacă nu le vom deschide o perspectivă europeană, vom vedea că războiul se va întoarce așa cum am văzut în anii 1990”, a spus șeful Comisiei, Jean- Claude Juncker într-o declarație la Parlamentul European.

Într-un raport publicat marți, Comisia Europeană a recomandat în mod oficial începerea discuțiilor de aderare cu Albania, care a devenit  țară candidată la UE în 2014.

Comisia a recomandat din nou negocieri de aderare cu Macedonia, dar acest pas a stagnat ani de zile în urma unui litigiu cu Grecia asupra numelui țării.

Mulți oficiali speră că guvernele UE vor da undă verde pentru discuțiile de aderare cu Albania și, eventual, Macedoniei, înainte de summitul liderilor UE din iunie, pe care Comisia dorește să-l utilizeze pentru a da impuls extinderii Balcanilor de Vest.

Dar, președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți la Strasbourg, că UE trebuie să-și îmbunătățească mai întâi guvernanța internă și apoi să primească noi membri.

„Vom avea 30, 32 (state membre) în câțiva ani? Cu aceleași reguli care pur și simplu nu sunt fezabile „, a spus Macron, referindu-se la structura dificilă de luare a deciziilor a blocului comunitar, care dă fiecărei țări un comisar european și un domeniu politic.

Cu toate acestea, unele țări din UE, cum ar fi Polonia, Italia și Austria, sunt în favoarea intensificării eforturilor de deschidere a UE în regiune, care a cunoscut o creștere a influenței Rusiei și Chinei.

Serbia și Muntenegru sunt principalii membri ai UE, iar Comisia a stabilit ca dată de aderare anul 2025.

Toate cele șase state din Balcanii de Vest care doresc să adere la UE – Bosnia și Kosovo, precum și Albania, Macedonia, Serbia și Muntenegru – trebuie să facă mai mult pentru a combate corupția, crima organizată și disputele interne înainte de aderare.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…