Acasă Intern Meleșcanu: Este necesară organizarea cât mai rapidă de alegeri libere și corecte în Venezuela

Meleșcanu: Este necesară organizarea cât mai rapidă de alegeri libere și corecte în Venezuela

Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat jurnaliștilor înainte de începerea reuniunii informale a Afacerilor Externe-Gymnich la București că, este necesară organizarea cât mai rapidă a alegerilor libere și corecte în Venezuela.

“Noi urmărim cu mare atenţie şi îngrijorare ceea ce se întâmplă şi suntem foarte convinşi de necesitatea unui proces politic de discuţii între opoziţie şi majoritate pentru a găsi o formă de a organiza cât mai rapid alegeri libere şi corecte în Venezuela”, a declarat ministrul Teodor Meleșcanu.

Astăzi Parlamentul European l-a recunoscut joi pe  Juan Guaido, președintele Parlamentului din Venezuela, drept ”președinte intermar legitim” al țării și le-a solicitat statelor membre ale comunității europene să facă același lucru pentru adoptarea unei ”poziții ferme și unite”, într-o rezoluție votată la Bruxelles, anunță AFP.

Astăzi miniștrii afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene participă la reuniunea informală (Gymnich) la București, la invitația comună adresată de către ministrul român al afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană.

Printre subiectele abordate se află teme de actualitate ale agendei precum Parteneriatul Estic (PaE), Venezuela, Siria şi China.

De asemenea, miniştrii afacerilor externe europeni vor avea o sesiune comună de lucru cu miniştrii afacerilor externe din statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană (Albania, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Turcia).

Conform cutumei, este invitat să participe la reuniune şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, David McAllister.

Cu acest prilej, sunt discutate subiecte importante de pe agenda internaţională şi de interes pentru UE, a căror listă este stabilită de Înaltul Reprezentant în consultare cu statul gazdă. Spre deosebire de reuniunile Consiliului Afaceri Externe, la discuţiile în format Gymnich nu se adoptă Concluzii şi nici alte documente.

Reuniunea informală a miniștrilor de externe (cunoscută drept „Gymnich”) se desfăşoară bi-anual, este găzduită de statul care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene și prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Primul eveniment de nivel ministerial organizat în România de la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE a fost reuniunea informală a miniştrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene, ce și-a propus o reflecţie comună şi un schimb de opinii pe tema consolidării proiectului european, cu accent pe dimensiunea de securitate şi apărare.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…