Acasă Extern  Merkel a primit o lovitură

 Merkel a primit o lovitură

Discuțiile privind formarea unui guvern de coaliție în Germania s-au prăbușit, lăsând-o pe Angela Merkel să se confrunte cu cea mai mare provocare din ultimii 12 ani.

Partidul liberal FDP s-a retras după patru săptămâni de discuții cu blocul CDU/CSU a cancelarului Angela Merkel și Partidul ecologist Verzii.

Liderul FDP, Christian Lindner, a spus că nu există „un fundament de încredere” între formațiunile politice.

Este neclar ce se va întâmpla în continuare, însă Angela Merkel s-a întâlnit cu președintele Frank-Walter Steinmeier, care are puterea de a dispune noi alegeri.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că îi va spune oficial președintelui german că negocierile au eșuat.

Reprezentantul CDU, Armin Laschet, a declarat jurnaliștilor că Angela Merkel a avut o conferință cu conducerea partidului, în această dimineață, în care i-a fost reconfirmat sprijinul partidului

Urmează noi alegeri?

Eșecul în formarea unei coaliții de guvernare reprezintă pentru Germania o criză politică fără precedent care ar putea exprima sfârșitul erei Merkel.

Ca urmare a rezultatului slab obținut în alegerile din septembrie de CDU/CSU, coaliția propusă de cancelarul Angela Merkel era singura opțiune viabilă pentru formarea unui nou guvern alături de FDP și partidul ecologist Verzii.

Germania va trebui acum, cel mai probabil, să se întoarcă la urne. Nu este sigur dacă partidul Angelei Merkel va dori să meargă la o nouă rundă de alegeri electorale.

Datorită preocupării pentru problemele interne, Angela Merkel nu a participat, săptămâna trecută, la summit-ul liderilor UE din Suedia.

Angela Merkel trebuie să lupte, acum, pentru supraviețuirea politică. Liderul german care a reprezentat stabilitatea, acum, devine un simbol al crizei în inima Europei.

De ce nu s-a format coaliția?

Formațiunile politice implicate în negocieri s-au declarat profund divizate în ceea ce privește politicile fiscale, acordarea de azil pentru imigranți și politicele de mediu.

Deși au existat zvonuri că discuțiile merg bine și se apropie de final, liderul FDP împreună cu colegii de partid au părăsit, în toiul nopții, negocierile și au declarat jurnaliștilor că partidul a părăsit procesul de negociere.

Liderul FDP, Christian Lindner, a subliniat o serie de probleme pe care partidul său le-a avut în timpul negocierilor. El a spus că sunt de acord că procentul de 11% obținut în alegeri nu poate da cursul politic pentru Germania, însă părțile implicate în negocieri nu au „o viziune comună” asupra modului în care ar trebui modernizată țara și în cele patru săptămâni de discuții au fost „multe inconsecvențe, conflicte și întrebări fără răspuns”. „Este mai bine să nu conduci decât să conduci rău. La revedere!”, a spus Lindner.

Co-liderul Verzilor, Simone Peter, a declarat că FDP a fost „iresponsabil, dubioas și lipsit de calificare”.

Unul dintre punctele sensibile din negocieri a fost despre refugiații sirieni, dacă aceștia ar trebui să aibă dreptul de a aduce membrii de familie să li se alăture în Germania.

Având în vedere succesul electoral al AfD, anti-islamist și anti-imigrant, CDU este precaut și dorește să un moratoriu cu privire la această problemă. FDP a fost de acord cu moratoriul, dar Verzii spun că înghețarea discuțiilor pe această problemă va ieși la suprafață anul viitor.

Ce se întâmplă în continuare?

Există câteva opțiuni:

Guvern minoritar. Angela Merkel ar putea forma un guvern minoritar, de exemplu cu Verzii. Dar acest lucru ar însemna nevoia de sprijin, în Bundestag, pentru fiecare vot.

Coaliție CDU-SPD. Coaliția de guvernare ar putea fi formată de CDU cu social-democrații SPD, deși liderul Martin Schulz, a declarat, după alegeri, că partidul său va intra în opoziție.

Noi alegeri. Acestea ar trebui să fie declanșate de Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, după un proces de lungă durată, luni de zile. Analiștii politici susțin că noile alegeri ar avantaja cel mai mult de AfD, de aceea celelalte formațiuni vor încerca să le evite.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…