Acasă Extern Negocieri pentru Palestina

Negocieri pentru Palestina

New York Times a relatat că Arabia Saudită a prezentat Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, o parte din Planul de pace al Administrației Trump care include un stat palestinian fără continuitate teritorială și fără capitala la Ierusalim.

Despre acest Plan palestinienii spun că este cu mult  „înclinat față de Israel” în comparație cu cele prezentate de Administrațiile americane anterioare, scrie New York Times.

Luna trecută, Președintele palestinian Abbas s-a întâlnit, în Riad, cu Prințul saudit Muhammed bin Salman care i-a prezentat detaliile Planului de pace, care ar include un stat palestinian cu capitala la Abu Dis, un oraș palestinian care se învecinează cu Ierusalimul, a relatat Times.

Potrivit oficialilor citați în articol, care au auzit versiunea prezentată lui Abbas, Panul de pace este unul pe care „nici un lider palestinian nu l-ar putea accepta”.

Viitorului stat Palestina prezentat în Planul de Pace ar urma să aibă: suveranitate limitată în unele părți ale Cisiordaniei, niciun „drept de întoarcere” pentru refugiații palestinieni, renunțarea la Ierusalimului de Est ca și capitală și o dispoziție potrivit căreia majoritatea așezărilor evreiești din Cisiordania ar rămâne în vigoare.

Propunerile din Planul de pace au fost respinse de Autoritatea Palestiniană, de saudiți și de Casa Albă în sine. Casa Albă a spus că un proiect consolidat al unui Plan de pace din Orientul Mijlociu va fi propus în câteva luni.

Arabia Saudită a avertizat Administrația Trump că recunoașterea din partea SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului ar distruge procesul de pace, pentru că Ierusalimul reprezintă ”linia roșie”.

Profesorul Hussein Ibish, senior la Institutul Statelor Arabe din Golf, cunoscut pentru legăturile sale strânse cu regimul saudit, a spus că poate 15 la sută din detaliile Planului de pace sunt corecte, dar îl consideră o încercare de a distorsiona poziția saudită. „Propunerile din articol ar putea face parte dintr-un plan interimar, dar cu siguranță nu este un plan pentru un aranjament permanent între părți”, a spus Ibish, conform relatării Haaretz.

Jared Kushner, ginerele președintelui american Donald Trump și Consilier senior la casa Albă, care a primit portofoliul privind negocierile pentru pace în Orientul Mijlociu, a declarat duminică la Forumul Saban de la Washington că Israelul trebuie să ajungă la o înțelegere de pace cu palestinienii înainte de a putea forma o alianță cu lumea arabă.

Conform televiziunii americane Bloomberg, în weekend Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, era preocupat de „discuțiile secrete” sensibile dintre Prințul saudit Muhammed și Kushner. Tillerson este preocupat de faptul că un astfel de canal diplomatic, fără supraveghere din partea Departamentului de Stat, ar putea să provoace violență în regiune.

 

 

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…