Acasă Extern Noul Secretar de stat Pompeo, întâlniri la Bruxelles și în Orientul Mijlociu

Noul Secretar de stat Pompeo, întâlniri la Bruxelles și în Orientul Mijlociu

La o zi după ce a fost investit în noul Secretar de stat american Mike Pompeo a aterizat la Bruxelles pentru discuții cu aliații-cheie din Europa privind agresiunea puternică a Rusiei și modalitățile de întărire a alianței militare a NATO.

Mike Pompeo, fost director al CIA și fost congresman republican, este considerat un susținător loial al președintelui american Donald Trump.

La întâlnirea de astăzi, considerată o previzualizare a summitului NATO din iulie, se va discuta despre agresiunea Rusiei în Ucraina, Georgia și Siria, precum și planurile de creștere a securității de-a lungul frontierei sudice a Europei, a declarat un oficial al Departamentului de Stat pentru mass-media.

Mike Pompeo va cere membrilor Alianței să își mărească bugetele militare pentru a atinge obiectivul de 2% din PIB pentru apărare în fiecare an până în 2024, a declarat oficialul.

Președintele Donald Trump l-a trimis pe Mike Pompeo în Coreea de Nord acum trei săptămâni pentru a se întâlni cu liderul noed-coreean Kim Jong-un, înaintea summitului cu președintele S.U.A. pentru a aborda programul nuclear al Phenianului.

Joi, după ce a Mike Pompeo a plecate de la Washington, Departamentul de Stat a declarat că în acest weekend Secretarul de stat va vizita și Arabia Saudită, Iordania și Israel.

Mike Pompeo va trebui să abordeze rapid o gamă largă de probleme internaționale, inclusiv conflictele de lungă durată din Siria și Afganistan, precum și asertivitatea Rusiei.

Washingtonul lucrează, de asemenea, cu aliații europeni Franța, Germania și Marea Britanie cu privire la întărirea acordului nuclear cu Iranul din 2015, o problemă pe care Mike Pompeo o va discuta la Bruxelles.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, la audierea în Congres s-a opus în acordului nuclear cu Iranul.

Popmeo a spus că programul nuclear al Teheranului – despre care Iranul a spus întotdeauna că este doar pentru mijloacele pașnice – a fost dedicat, din anul 2000, rachetelor balistice.

Mike Pompeo a afirmat în timpul audierii sale în Congres, pentru confirmarea în funcția de Secretar de start, că este mai degrabă deschis pentru a redefini acordul nuclear cu Iranul.

În timpul vizitei în Orientul Mijlociu, Pompeo va discuta despre acordul nuclear și influența regională a Iranului în Yemen și Siria.

Prima sa vizită va fi în Arabia Saudită, unde se va întâlni cu regele Salman și cu ministrul de Externe Adel al-Jubeir. În Ierusalim, el se va întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar în Iordania va purta discuții cu regele Abdullah.

Senatorii americani au votat cu 57-42 în favoarea lui Pompeo, care s-a confruntat cu rezistență din partea democraților îngrijorați de declarațiile dure din trecut despre homosexualitate și islam.

Șase senatori democrați și unul independent, care în mod normal votează cu democrații, l-au sprijinit pe Mike Pompeo. Niciunul dintre senatorii republicani nu a votat împotrivă.

Suporterii lui Mike Pompeo au apreciat prestația acestuia timp de 15 luni de conducere a CIA și au spus că Statele Unite au nevoie de un asfel de  lider la Departamentul de Stat.

Mike Pompeo a spus că printre primele sale sarcini în noua funcție va fi ocuparea numeroaselor posturi de la Departamentul de Stat care au rămas vacante sub predecesorul său, Rex Tillerson – fost director executiv al unei companii petroliere, care a fost primul Secretar de stat pentru politică externă al președintelui Trump.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…