Acasă Extern Organizaţia ETA se dizolvă

Organizaţia ETA se dizolvă

Organizaţia separatistă bască ETA votează dizolvarea sa, a relatat joi cotidianul basc Gara, care a publicat fragmente dintr-o scrisoare a conducerii grupării, favorabilă acestei opţiuni.

”Ne revine să punem capăt conflictului armat şi situaţiilor legate de acesta şi să ne punem la dispoziţie toate forţele pentru impulsionarea procesului politic”, scrie conducerea ETA în textul adresat membrilor organizaţiei separatiste.

ETA este acronimul de la Euskadi Ta Askatasuna, care în limba bască înseamnă ‘Patria Bască şi Libertatea’, a fost fondată în 1959, iar din 1969 a început o campanie de atentate soldată cu moartea a 829 de persoane, conform bilanţurilor oficiale.

În 2011, organizaţia, activă în Spania şi Franţa, a renunţat la lupta armată pentru independenţa Ţării Basce şi a Navarrei.

În aprilie anul trecut, ETA a anunţat dezarmarea sa completă.

ETA a refuzat o lungă perioadă de timp să depună armele şi să se dizolve, aşa cum solicitau Madridul şi Parisul, organizaţia cerând în schimb amnistia membrilor săi întemniţaţi, în jur de 300 de persoane în prezent.

În 2017, ETA a renunţat însă la această cerință şi a decis într-o manieră unilaterală să se dezarmeze.

În 8 aprilie 2017, ETA a dat justiţiei franceze coordonatele locațiilor în care își ascundea armele.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…