Acasă Cultură Papa îndeamnă oamenii să redescopere rușinea

Papa îndeamnă oamenii să redescopere rușinea

Papa Francisc a condus pe romano-catolici în slujbele din Vinerea Mare, sub strictețe, cerând oamenilor, inclusiv miniștrilor Bisericii Sale, să redescopere capacitatea de a se simți rușinea pentru rolul lor în răul lumii.

Papa Francisc, în vârstă de 81 de ani, a prezidat o procesiune tradițională Via Crucis în jurul Colosseumului antic din Roma, la care au participat 20.000 de oameni în ziua în care creștinii catolici comemorează moartea lui Isus prin răstignire.

Securitatea a fost mai strictă decât anul trecut, cu mai multe verificări pe măsură ce participanții s-au apropiat de zonă. În această săptămână, poliția italiană a efectuat patru raiduri împotriva presupușilor susținători ai terorismului islamist, arestând șapte persoane, inclusiv un bărbat care plănuia un atac cu un camion.

Colosseumul, în centrul istoric al Romei, este una dintre atracțiile turistice din oraș, unde poliția a înființat posturi de poliție cu jeepuri militare și vehicule blindate pentru a forma bariere împotriva atacurilor cu camioane. Cele mai multe posturi de poliție u fost înființate și în apropierea Vaticanului.

La sfârșitul serviciului cu torțe Papei Francisc a vorbit despre rușine din prisma imaginii lumii moderne, unde mândria, aroganța și egoismul adesea umbrește umilința și generozitatea și despre pocăință.

Papa Francisc a a spus: „rușine, pentru că atât de mulți oameni, chiar și unii dintre slujitorii voștri (ai lui Dumnezeu), s-au lăsat înșelați de ambiție și ticăloșie, pierzându-și astfel valoarea.”

De la alegerea sa în 2013, Papa Francisc a cerut adesea preoților și prelaților catolici să trăiască pur și simplu, să servească pe alții și să nu caute carieră și statut în Biserică sau în societate în general.

Vinerea Mare este cea mai sumbră zi din calendarul liturgic creștin, comemorează ziua în care Biblia spune că Isus a fost răstignit. Liturghia Drumul Crucii marchează 14 evenimente, numite stații, de când guvernatorul roman, Pontius Pilat, de la condamnarea lui Isus la moarte până la înmormântarea sa și punerea în mormânt.

„Simțul rușinii”

Papa Francisc a spus că mulți oameni din lumea de astăzi ar trebui să se simtă „rușinați pentru că au pierdut sentimentul de rușine”, adăugând că rușinea ar putea fi văzută ca un „har” de la Dumnezeu.

El a spus că mulți ar trebui să se simtă „rușinați pentru că generațiile noastre lăsă tinerilor o lume care este fărâmițată de diviziuni și războaie, o lume devorată de egoism …”

Papa Francisc în timpul slujbei de Vinerea Mare, Vatican, 30 martie 2018

Liderul religios al celor 1,2 miliarde de romano-catolici din lume a lăudat pe cei din Biserică care încearcă să trezească „conștiința adormită a omenirii” prin munca lor ajutând săracii, imigranții și deținuții.

Meditațiile din acest an, una pentru fiecare „post”, au fost scrise de elevii de liceu și de colegiile din Roma.

În prima parte a zilei de vineri vineri, în Bazilica Sf. Petru, Papa Francisc a prezidat slujba „Pasiunea Domnului”, în timpul căreia sa prosternat în rugăciune pe dușumeaua din marmură.

Sâmbătă seara, Papa Francisc va conduce slujba de veghere pentru Paște, iar în Duminica Paștelui va transmite mesajul „Urbi et Orbi”.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…