Acasă Extern Polonia ar renunța la defrișări pentru reforma justiției

Polonia ar renunța la defrișări pentru reforma justiției

Când Polonia a încercat să atenueze tensiunile cu Uniunea Europeană prin stoparea tăierilor de copaci din pădurea seculară Bialowieza, nu a anunțat câți arbori erau deja tăiați. Și, că, de fapt, cotele de exploatare până în 2021 au fost deja atinse, iar o parte a pădurii pentru care Comisia Europeană a dat interdicție de a fi tăiată, era mai mult de jumătate defrișată, arată datele oficiale ale silviculturii poloneze, conform Reuters.

Organul de stat însărcinat cu recoltarea lemnului și protejarea pădurilor, au confirmat de asemenea că cele două unități administrative rămase din pădure au avut ca scop creșterea cotei de lemn pe care o pot recolta până în 2021.

Pădurea seculară Bialowieza, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care găzduiește cea mai mare populație de bizoni europeni și unii dintre cei mai vechi copaci ai continentului.

La începutul acestui an, un guvernul polonez a a declarat că a respectat o decizie a Curții Europene de Justiție, emisă în iulie 2017, de a opri tăierea pădurii seculare Bialowieza

Ecologiștii au declarat că anunțul a venit prea târziu pentru a preveni daunele ireparabile.

Oprirea defrișărilor ilegale reprezintă una din cerințele Uniunii Europene față de Varșovia, alături de cotele paneuropene de migrație și planurile de reformă judiciară.

Nu este vorba doar de biodiversitatea unică a pădurii, ci de viitorul instituțiilor europene și de statul de drept.

CEJ a cerut oprirea defrișării

Curtea Europeană de Justiție a cerut oprirea tăierilor de pădure în iulie anul trecut, și în timp ce analiza raportul Comisiei potrivit căruia a crescut accentuat ținta de exploatare forestieră, tăierile d copaci continuau în sectorul Bialowieza de sud-est încălcând directivele europene pentru mediu.

Varșovia a refuzat să se conformeze și patru luni mai târziu, Curtea Europeană a amenințat cu amendarea Poloniei cu 100.000 de euro pentru fiecare zi în care sunt tăiați copaci.

A fost pentru prima dată când un stat UE a declarat public că va ignora un ordin al instanței europene, a declarat Laurent Pech, profesor de drept european la Universitatea Middlesex din Londra, numindu-l „o amenințare directă la adresa funcționării ordinii juridice a UE”.

Încetarea tăierilor a fost „o concesie de formă”, a spus Pech. „UE … nu poate lăsa pur și simplu guvernul polonez să scape de acest lucru, deoarece acest comportament, dacă ar fi nesancționat, ar face sistemul juridic al UE total ineficient”.

Polonia se confruntă cu un aviz preliminar al Curții Europene de Justiție. Pe 20 februarie, e posibil să i se ceară Poloniei să renunțe la planul de creștere a exploatării forestiere, care a fost  adoptat în martie 2016.

O sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că, oprind exploatarea forestieră, Varșovia se așteaptă să câștige un spațiu de respirație, atât pentru mediu cât și pentru reforma a sistemului judiciar, despre care UE spune că ar pune instanțele judecătorești sub control politic

„Suntem pregătiți să oferim câteva chestiuni, printre care Bialowieza, dar așteptăm ca Bruxelles să renunțe la alte chestiuni, cum ar fi reforma necesară a instanțelor”, a spus sursa Reuters, care a vorbit cu condiția anonimatului.

Oprirea defrișării în schimbul reformei justiției

Un oficial de rang înalt al UE, care a refuzat să fie numit, a declarat pentru Reuters: „Dacă Polonia caută un gest, pădurea pare cea mai ușoară cale pentru ei. Nu îi costă nimic și ar putea servi drept un prim pas”, a relatat Reuters.

Oficialul UE nu a comentat ideea unei legături cu eventuale sancțiuni asupra reformei judiciare, care ar putea fi blocate de aliații naționaliști ai Varșoviei din Ungaria. Premierul ungar Viktor Orban a anunțat, deja, că va bloca demersul UE.

Agenția pădurilor de stat a declarat că numai copaci uscați sau slăbiți au fost îndepărtați după interdicția CEJ, pentru a proteja culegătorii  de ciuperci din zonă și cei 150.000 de turiști care parcurg traseele pădurii în fiecare an.

Interdicția instanței a permis ca astfel de arbori să fie tăiați, dar activiștii spun că mulți arbori nu reprezentau niciun pericol, dar au fost tăiați pentru a fi vânduți.

„Eliminarea acestor arbori duce la o pierdere ireversibilă a habitatelor pentru speciile dependente”, a declarat Grzegorz Mikusinski, profesor asociat la Universitatea de Științe Agricole din Polonia.

„Trebuie să așteptăm 200 de ani pentru a vedea ceva asemănător cu ceea ce am avut înainte ca molidul să fie tăiat și îndepărtat”.

Pădurea Bialowieza cu o suprafață de 150.000 de hectare, este descrisă de UNESCO drept „o zonă de neînlocuit pentru conservarea biodiversității”, și se întinde pe frontiera Poloniei cu Belarus și făcea parte din pădurea enormă care odinioară se întindea peste Câmpia Europeană.

„După ordinul CEJ din 20 noiembrie, estimăm că în zona Pădurii Bialowieza au fost tăiate câteva mii de metri cubi de lemn, o mare parte fiind copaci de peste 100 de ani vechime”, a declarat Adam Bohdan de la Dzika Polska, grupul de mediu Polonia sălbatică.

Oamenii de știință declară că exploatarea forestieră a avut loc în timpul sezonului de cuibărit, din martie până la jumătatea lunii octombrie, ceea ce reprezintă o încălcare a directivelor UE. „Nu există nicio îndoială”, a spus Mikusinski.

Tăierile de copaci la două dintre cele trei unități administrative ale pădurii a atins deja 98% din cota stabilită pentru perioada 2012 până în 2021, potrivit datelor Departamentul local al pădurilor de stat, organismul de stat însărcinat cu recoltarea lemnului și protejarea pădurilor. De asemenea, acesta a confirmat că cele două unități intenționau să-și mărească cotele existente, a relatat Reuters.

În a treia unitate Bialowieza, cantitatea de lemn recoltat a depășit limita inițială pentru perioada 2012-2021 și a ajuns la 55% din cota extinsă care face obiectul revizuirii judiciare a UE.

Rafal Kowalczyk, șeful Institutului de Cercetare din cadrul Academiei Poloneze de Științe și care a locuit peste 20 de ani în Bialowieza, a declarat că daunele sunt uriașe. „Standurile naturale ale copacilor au suferit, diversitatea biologică a suferit, speciile și habitatele au fost afectate”.

O sursă din cadrul Comisiei Europeane, a declarat că va continua să monitorizeze situația, pe baza informațiilor din partea grupurilor societății civile și a guvernului, care a transmis, la sfârșitul lunii ianuarie, un raport privind modul în care acesta respecta ordinul CEJ. Nu a fost clar dacă aceasta a inclus datele unității Bialowieza.

Ministerul polonez Mediului a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor privind planurile sale pentru Bialowieza,dacă folosesc pădurea pentru a câștiga concesii UE în legătură cu reforma justiției și dacă s-a încălcat protecția impusă de zona de conservare Natura 2000 a UE.

Fostul ministru al mediului din Polonia, Jan Szyszko, a susținut că exploatarea forestieră a fost necesară pentru a proteja pădurea de o infestare a gândacilor de coajă și pentru a o menține în siguranță pentru vizitatori.

Szyszko a fost înlocuit în ianuarie de Henryk Kowalczyk, în cadrul unei remanieri mai ample a guvernului polonez, odată cu instalarea lui Mateusz Morawiecki în funcția de prim-ministru.

Într-un interviu publicat joi în cotidianul Rzeczpospolita, Kowalczyk a spus că nu au mai rămas mulți gândaci în pădure, iar exploatarea nu ar avea un impact prea mare asupra acestora.

„Acum situația este sub control”, a spus el. „Am dovedit că respectăm hotărârea instanței europene.”

 

 

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…