Acasă Mediu Registru global pentru specii invazive

Registru global pentru specii invazive

Primul registru mondial al speciilor invazive arată că o cincime din cele 6.400 de plante și animale catalogate, cauzează un rău în noile medii.

Unii dintre cei mai mari factori care care contribuie la răspândirea lor sunt navele pentru speciile marine și comerțul cu plante ornamentale, spun oamenii de știință.

În această săptămână, oamenii de știință au publicat date pentru 20 de țări, cu scopul de a completa registrul până la sfârșitul anului.

Speciile invazive nu sunt native ale unui ecosistem. Acestea pot dăuna mediului, economiei sau sănătății umane. De exemplu, șobolanii pot provoca dispariția păsărilor pe insule, în timp ce anumite specii marine sufoca  părți ale Marii Bariere de Corali.

Registrul global al speciilor introduse și invazive (GRIIS) furnizează primele liste de verificare la nivel național a speciilor invazive.

GRIIS se referă miile de specii care au fost ”naturalizate în afara ariei lor istorice de răspândire ca urmare a activității umane „, a declarat Melodie McGeoch de la IUCN Grupul specializat pentru speciile invazive din Roma, Italia.

Registrul va genera informații accesibile publicului pentru toate tipurile de specii invazive din întreaga lume. Numărul speciilor catalogate pentru cele 20 de țări studiate până în prezent variază de la 77 în Mongolia la 2.107 în Africa de Sud.

Dintre cele 6.414 specii din cele 20 de țări, peste 80% au dovezi de impact în cel puțin una sau două țări.

Comerțul și transportul transfrontalier sunt principalele motoare ale introducerii de noi specii.

Numai prin identificarea și catalogarea exactă a animalelor și plantelor pe uscat și pe mare pot fi administrate invaziile biologice, spun cercetătorii.

Studiul este publicat în revista Scientific Data.

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…