Acasă Cultură Șase scenarii pentru Coreea de Nord – SUA

Șase scenarii pentru Coreea de Nord – SUA

Amenințările continue din ultima perioadă făcute de liderul nord-coreean Kim Jong-un și lansarea unor rachete de pe teritoriul Coreei de Nord a apărut ca urmare a patricipării soldaților americani alături de soldați sud-coreeni, în Coreea de Sud, pentru a desfășura exerciții militare comune.

Relațiile dintre Statele Unite și Coreea de Nord se află într-unul din cele mai critice momente de la Războiul Coreean (1950-1953) unde Coreea de Sud a avut drept aliați Statele Unite, iar Coreea de Nord a fost sprijinită de China, cu ajutor militar din partea fostei URSS.

Astăzi mizele nu pot fi mai mari. Coreea de Nord, o națiune izolată condusă de un dictator are un arsenal cu arme nucleare și rachete care pot ajunge la aliații americani din regiune și, posibil, pe continentul american.

Kim Jong-un a denunțat sancțiunile impuse de SUA și persistă în testarea rachetelor nucleare. Președintele america Donald Trump a impus sancțiuni noi și a amenințat că va distruge Coreea de Nord. Vineri, Kim Jong-un a amenințat că va trimite o bombă cu hidrogen peste Pacific.

Schimbul de replici între Donal Trump și liderul nord-coreean face parte din cel mai războinic arsenal al retoricii. Trump i-a spus lui Kim „omul rachetă”, iar Kim lui Trump” câine înspăimântat”.

Care sunt scenariile previzibile pentru Coreea de Nord în relația cu Statele Unite?

  1. Continuarea amenințărilor

În acest scenariu, Coreea de Nord se angajează într-o retorică de amenințare și o provocare calibrată. Kim Jong-un a amenințat că va lansa rachete spre Guam (un teritoriu al Statelor Unite) și pe teritoriul SUA pentru a lovi în principalele facilități militare americane, dar a lansat o rachetă care a plutit pe teritoriul maritim japonez. Mișcare a fost periculoasă, dar mai puțin provocatoare, arărtând că Nu vor să provoace un război.

Astfel, Statele Unite ale Americii a redus presiunea economică asupra Coreei de Nord. Ca răspuns, Kim Jong-un continuă să testeze rachetele, deși nu crede că va declanșa un răspuns militar. Retorica încălzită pe ambele părți merge neîntrerupt, rezultând o relație tensionată care a persistat mai mult de un deceniu.

  1. Dialogul

În ciuda tuturor schimburilor de replici cel două state au menținut comunicațiile reciproce între ele. Însă, este puțin probabil că vor exista prea curând discuții formale pentru renunțarea la programul nuclear din partea Coreea de Nord. Asta deoarece Kim Jong-un vede posesia armelor nucleare ca o cheie a supraviețuirii sale și ar fi reticent să renunțe la ele fără concesii majore. La rândul său, Statele Unite vor avea rețineri să se așeze la masa negocierilor cu Coreea de Nord pentru că ar părea că îl recompensează pe Kim Jong-un pentru un comportamentul său.

  1. Un summit Donald trump – Kim Jong-un

Așezarea la masa negocierilor între SUA și Coreea de ar fi perspectiva unui summit formal între Trump și Kim. Este puțin probabil să se întâmple în curând, având în vedere schimbul de insulte tot mai accentuate, dar analiștii spun că posibilitatea unui summit nu trebuie să fie complet înlăturată. Președintele american a spus în luna mai că va fi „onorat” să se întâlnească cu Kim Jong-un în „circumstanțele corecte”. Pentru liderul nord-coreean o întâlnire cu Trump ar reprezenta o victorie majoră care ar conferi prestigiu și legitimitate regimului său. Donald Trump, așa cum ne-a arătat până acum, este suficient de pragmatic pentru a organiza o întâlnire. Probabil că aceasta întâlnire nu va fi foarte repede.

  1. Mediere cu sprijinul Coreei de Sud

Noul președinte al Coreei de Sud, Moon Jae-in, a fost ales pe o platformă electorală în care a spus că se va implica în reconcilierea cu Coreea de Nord. Acțiunile agresive, din ultimele luni, ale lui Kim Jong-un par să fi atenuat din entuziasmul liderului sud-coreean. Dar, administrația Moon își menține angajamentul de a deschide un dialog cu Coreea de Nord.

Acest scenariu este susținut de legăturile familiale și culturale ale poporului coreean divizat în două state în urma războiului din 1950-1953. O diminuare a tensiunilor dintre cele două țări ar putea să îl determine pe Kim să accepte discuții mai largi. Nu este foarte clară viziunea administrației trump în această privință.

  1. Împlicarea Chinei și Rusiei în negocieri

Dialogul din spatele scenei ar putea împiedica o calculare greșită ce ar putea duce la război. Se știe că, Rusia și China au negociat intens cu Statele Unite, timp de patru zile, textul rezoluției cu noile sancțiuni pentru Coreea de Nord. Proiectul de rezoluție în care SUA a făcut concesii în urma acestor negocieri a fost adoptat în Consiliului de Securitate al ONU, la mijlocul lunii septembrie. Textul rezultat din negocierea celor trei a atenuat sancțiunile și prevede un embargo „progresiv” la petrolul destinat Phenianului şi nu mai este un embargo total şi imediat, aşa cum prevedea primul proiect al SUA. Alături de alte concesii, Washingtonul a acceptat să nu îngheţe activele liderului nord-coreean

  1. Războiul

Statele Unite spun că diplomația este mijlocul preferat de soluționare a crizei, dar un răspuns militar rămâne o opțiune în cazul în care dialogul va eșua. „Există multe opțiuni militare, în concert cu aliații noștri, pe care îi vom lua pentru a-și apăra aliații și interesele noastre”, a spus secretarul apărării, Jim Mattis.

Din punctul nostru de vedere, niciuna dintre opțiunile militare nu este bună și se pot dovedi catastrofale. Coreea de Nord are arme nucleare și o armată cu aproximativ 1 milion de angajați activi și artilerie îndreptă direct către Seoul, care are o populație de 10 milioane de locuitori, la mai puțin de 65 de kilometri de la graniță.

Deși există o retorică încălzită și teste cu rachete provocatoare, ambele părți doresc să evite să fie prinse pe picior de război în care să încerce o lovitură preventivă dacă oricare din ele ar crede că celălalt este pe punctul de a ataca.

Foto: Agerpres – AP

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…