Acasă Intern SRI a fost organizat pe model sovietic. ”Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele cu sapa în mână, nu?”

SRI a fost organizat pe model sovietic. ”Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele cu sapa în mână, nu?”

Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, spune, într-un răspuns transmis jurnalistului Ion Cristoiu, în contextul discuţiei legate de reducerea bugetului Serviciului, că SRI a fost organizat pe model sovietic, iar funcţionarea se face în baza unei legi din perioada în care nu era internet.

Marţi dimineaţa, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI i-a transmis jurnalistului un răspuns, alături de un grafic, intitulat „Situaţie privind ponderea cheltuielilor de personal, a celor cu asistenţa socială şi a celorlalte naturi de cheltuieli în bugetul total al SRI în perioada 2015- 2019”.

Redăm integral răspunsul lui Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, transmis jurnalistului Ion Cristoiu.

„Maestre, am citit editorialul dumneavoastră despre buget şi pentru că aţi scris acolo că nu am explicat creşterile de buget, o să încerc să vă explic aici.

O să vă dau doar câteva cifre: 84% din buget este destinat pensiilor şi salariilor. Cu alte cuvinte, noi funcţionăm cu doar 16% din total buget. Restul sunt lefuri si pensii. Avem mulţi angajaţi? Pentru că funcţionăm după o lege de pe vremea când telefonul mobil şi internetul nu existau… Avem mulţi angajaţi, pentru că SRI se ocupă, prin lege, de ceea ce nu ar trebui să se ocupe. Poşta secretă, care transportă peste 80% documente neclasificate, nu ar trebui să fie în subordinea SRI. Control bagaje la aeroport şi brigada antiteroristă sînt divizii pe care alte servicii nu le au în curte, sînt la guvernul lor. Sunt câteva mii de angajaţi în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare judeţ. Nu noi am cerut un astfel de SRI. Iar el poate deveni mai suplu şi mai eficient PRIN LEGE. Cine blochează pachetul de legi ale securităţii naţionale? Nu noi.

Avem şi mult mai mulţi pensionari decît angajaţi. Noi plătim pensiile şi pentru SIE, din bugetul SRI. Şi nu SRI a dat Legea 232/2016 în urma căreia au plecat în pensie de la SRI într-un singur an tot atâţia ofiţeri cît în zece. Nu SRI a cerut salarii şi pensii mai mari, nu-i aşa? Nu poţi să dai o lege prin care măreşti bugetul de pensii şi salarii, ca apoi să ne pui să tăiem bani de la funcţionarea Serviciului pentru a le putea acoperi.

Din 2015 şi pînă în prezent, din cauza acestor legi, bugetul de funcţionare al SRI, de la plata facturilor de energie şi pînă la activitatea efectivă de informaţii, a scăzut ca pondere de la 32% din buget pînă la 16%. (Vedeţi ce e cu verde în grafic). O să ziceţi «sînteţi prea mulţi, daţi afară». Păi, cine pleacă intră în bugetul de pensii şi presiunea pe buget creşte. O să ziceţi «daţi afară tineri, nu ofiţeri cu drept de pensie». Păi nu avem pârghii legale să facem asta. Oricum, nu se angajează un om în SRI decât după ce pleacă doi. Numărul angajaţilor a scăzut. Oricum, suplinim cu resursă umană carenţele de tehnologie evidente. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele, cu atacurile cibernetice si revoluţia tehnologică a puterilor ostile ţării, cu sapa în mînă, nu? Şi atunci vă las pe dumneavoastră să trageţi singur concluziile. De ce ne este tăiat bugetul?”

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…