Acasă Extern SUA vrea să „remedieze defectele” din acordul nuclear cu Iranul

SUA vrea să „remedieze defectele” din acordul nuclear cu Iranul

Statele Unite speră să ajungă la un acord cu Marea Britanie, Franța și Germania pentru a răspunde preocupărilor președintelui Donald Trump cu privire la acordul nuclear cu Iranul încheiat în 2015, a declarat joi Robert Wood, ambasadorul SUA pentru dezarmare în cadrul ONU, relatează Reuters.

Principalul acord între Iran și șase state – Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Statele Unite – a fost pentru ca Teheranul să își anuleze programul nuclear de înarmare în schimbul eliminării sancțiunilor  care i-au afectat economia.

Pe 12 ianuarie, Donald Trump a dat un ultimatum Marii Britanii, Franței și Germaniei, declarând că trebuie să fie de acord „să remedieze defectele teribile ale acordului nuclear cu Iranul” sau va refuza să extindă înțelegerea.

Sancțiunile Statelor Unite asupra Iranului se vor relua, cu excepția cazului în care Donald Trump va emite, pe 12 mai,  noi „derogări” pentru a le suspenda, deși nu este clar cât de repede vor intra sancțiunile în vigoare. Iranul a exclus renegocierea acordului.

Ambasadorul Robert Wood a declarat că discuțiile cu cele trei puteri europene sunt „intense” înainte de termenul limită de 12 mai. El a declarat că Washingtonul s-a temut de un eșec în abordarea programului iranian de rachete balistice, a clauzelor de reziliere după zece ani pentru limitarea activității sale nucleare și a comportamentului general al Iranului în Orientul Mijlociu.

„Aceste probleme trebuie abordate. Sperăm că se poată ajunge la un acord pe care președintele Donald Trump să îl agreeze „, a declarat Wood într-o conferință de presă la Geneva.

Statele Unite ale Americii impulsionează termenii în care inspectorii din Marea britanie din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pot vizita locații iraniene,indiferent dacă acestea sunt declarate a fi activități nucleare civile sau nu.

„Vrem ca AIEA să aibă acces la toate locațiile  pe care vor să le inspecteze. Iranienii, de obicei, spun că vor oferi acces și apoi refuză. Este important ca AIEA să meargă oriunde ar fi nevoie, inclusiv în locațiile militare „, a spus Wood.

Iranul a promis în cadrul acordului din 2015 că nu va produce arme nucleare și declară că programul său nuclear este numai pentru scopuri pașnice, iar rachetele sale balistice sunt doar pentru apărare.

Iranul a spus că va respecta acordul atâta timp cât o vor face și celelalte părți, dar va „înlătura” acordul dacă Washingtonul va ieși.

Diplomații declară că guvernele Uniunii Europene manifestă un sprijin mai mare pentru ideea noilor sancțiuni asupra Iranului propuse de Marea Britanie, Franța și Germania, ca o modalitate de a descurajare a înarmării nucleare.

Aceștia au declarat că guvernele UE sunt supuse unei presiuni mai mari ca urmare a rolului iranian în războiul civil din Siria, în urma unui atac chimic pe 7 aprilie, lângă Damasc, penru care Occidentul îl acuză pe președintele sirian Bashar al-Assad.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…