Acasă Extern Summit Trump-Putin, în curând

Summit Trump-Putin, în curând

Moscova și Washington au încheiat astăzi o înțelegere pentru a organiza, în curând, un summit între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump.

John Bolton, consilierul pentru securitatea națională a președintelui Donald Trump,  s-a întâlnit astăzi la Kremlin cu președintele rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin a declarat astăzi la întâlnirea cu John Bolton că relațiile dintre SUA și Rusia nu sunt „în cea mai bună formă”. „… Dar vizita dvs. la Moscova ne dă speranța că vom face cel puțin primii pași pentru a restabili relațiile pe scară largă între statele noastre”, a spus el. „Rusia nu a căutat niciodată confruntarea”.

Conștient de faptul că propria sa vizită și summitul vor atrage critici unele critici, consilierul Bolton a subliniat importanța dialogului reciproc, în ciuda dezacordurilor.

„Chiar și în zilele trecute, când țările noastre aveau diferende, liderii și consilierii lor s-au întâlnit și cred că a fost bine pentru ambele țări, bine pentru stabilitatea în lume. Președintele Trump se simte foarte puternic pe această temă „, a spus Bolton.

Spunând că dorește să găsească zone în care cele două țări ar putea fi de acord, Bolton a lăudat, de asemenea, gazduirea de către Rusia a Cupei Mondiale de Fotbal din 2018, în timp ce Vladimir Putin a felicitat Statele Unite pentru câștigarea dreptului de a găzdui din 2026.

Yuri Ushakov, consilierul pentru politică externă a președintelui Putin, a spus după întâlnirea celor doi că, summitul Trump-Putin va avea loc într-o țară terță convenabilă și că mai este nevoie de câteva săptămâni pentru a se pregăti acest lucru.

„Această întâlnire a fost planificată de o lungă perioadă de timp”, a declarat Ushakov reporterilor. „Are o importanță enormă pentru Rusia și SUA, dar are o importanță imensă pentru întreaga situație internațională. Cred că va fi principalul eveniment internațional din această vară”, a spus Ushakov.

Summitul Trump-Putin ar putea irita aliații americani care doresc să-l izoleze pe Vladimir Putin, cum ar fi Marea Britanie sau care sunt îngrijorați de atitudinea președintelui Trump față de Rusia.

Ushakov a declarat că Moscova și Washingtonul vor anunța joi data și locul unde se va desfășura summitul Trump-Putin, cei doi președinți urmând să poarte discuții timp de mai multe ore și vor  organiza o conferință de presă comună.

Referitor la summit, Ushakov a vorbit despre o eventuală declarație comună privind îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și Rusia și despresecuritatea internațională, declarând că,  Kremlinul este mulțumit de vizita lui consilierului Bolton.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se va întâlni, de asemenea, cu omologul său american Mike Pompeo, a adăugat el.

Summitul va avea loc după participarea președintelui Donald Trump summitul NATO și vizita în Marea Britanie, de luna viitoare.

Un înalt oficial american a declarat marți că Helsinki, capitala Finlandei, este considerată o locație potrivită pentru summitul Trump-Putin.

În luna martie, președintele Trump l-a felicitat pe Vladimir Putin telefonic, după victoria electorală în care a fost reales ca președinte al Rusiei și a spus că cei doi se vor întâlni în curând.

De atunci, legăturile deja slabe dintre Washington și Moscova au continuat să se deterioreze datorită conflictului din Siria și a  otrăvirii unui fost spion rus în Marea Britanie care a declanșat expulzări diplomatice mari în ambele țări.

Washingtonul și Moscova sunt, de asemenea, în contradicție cu Ucraina și acuzațiile de interferență rusească în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, ceea ce Rusia neagă.

Așteptările pentru rezultatul summitului Trump-Putin sunt, prin urmare, scăzute, chiar dacă Donald Trump a spus înainte de a fi ales președinte că dorește să îmbunătățească legăturile SUA-Rusia.

Un procuror special din Statele Unite a acuzat firme și indivizi din Rusia de amestec în favoarea lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016. Donald Trump neagă acuzațiile spunând că este vorba de  „vânătoare de vrăjitoare”.

Ushakov, consilierul Kremlinului, a declarat că subiectul sancțiunilor nu a apărut astăzi pe agenda discuțiilor și a prezentat patru teme principale ale summitului: stabilitatea nucleară strategică, lupta împotriva terorismului internațional, chestiuni regionale precum conflictele din Ucraina și Siria și legăturile SUA-Rusia.

Statele Unite au sancționat inițial Rusia în legătură cu anexarea în 2014 a regiunii Crimeea de la Ucraina și susținerea acesteia pentru revolta pro-rusă din estul Ucrainei. Sancțiunile ulterioare au pedepsit Moscova pentru ceea ce Washingtonul a numit comportament malign și presupusul amestec în politica americană.

Unii critici ai președintelui Trump declară că Rusia nu și-a modificat în mod semnificativ comportamentul începând cu 2014 și, prin urmare, nu ar trebui să i se acorde prestigiul pe care îl presupune un summit.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…