Acasă Extern Teodorovici: Uniunea Bancară, o prioritate pentru România

Teodorovici: Uniunea Bancară, o prioritate pentru România

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a prezentat, luni, la Bruxelles, priorităţile României pe perioada mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (UE), în ceea ce priveşte finanţele.

„Avem în vedere următoarele domenii principale: aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, inclusiv prin consolidarea Uniunii Bancare şi dezvoltarea în continuare a Uniunii pieţelor de capital, o impozitare echitabilă şi eficientă; asigurarea coordonării şi cooperării politicilor economice la nivel european, pentru consilidarea performanţelor şi întărirea rezilienţei economiilor”, a declarat, luni, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul unei conferinţe la Bruxelles.

Preşedinţia română a Consiliului este pe deplin conştientă că finalizarea Uniunii Economice şi Monetare reprezintă o componentă important a foii de parcurs elaborate în pregătirea summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019, a mai susţinut ministrul român al Finanţelor.

„Datorită eforturilor statelor membre, cât şi a acţiunilor întreprinse la nivel european, pentru aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, Europa a reuşit să îşi revină din criză. Arhitectura economică şi monetară a Uniunii este acum mai puternică, dar sunt necesare eforturi pentru o suplimentare, ca să se ajungă la întregul său potenţial, cu un impact asupra prosperităţii şi stabilităţii economiei europene în ansamblu”, a adăugat Teodorovici.

Ministrul român de Finanțe a reamintit că, la summitul euro din decembrie 2018, liderii europeni au prezentat orientările pentru aprofundarea UEM.

„Aceştia au solicitat ca modificări necesare la tratatul privind mecanismul european de stabilitate să fie pregătite până în iunie 2019, inclusiv avansarea şi înregistrarea de progrese în domeniul Uniunii Bancare şi al pieţelor de capital, pentru care se aşteaptă, de asemenea, un acord, până în iunie 2019, cu privire la caracteristicile instrumentului bugetar, pentru convergenţă şi competitivitate pentru zona euro. Pentru noi, este important ca acest subiect să fie abordat în contextul realităţilor economice din Europa şi necesităţilor tuturor cetăţenilor europeni”, a completat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor din România a susţinut că, în realizarea tuturor acestor demersuri, România îşi propune, în acord cu valorile pe care le promovează, să asigure un proces decizional deschis şi transparent la nivel european, inclusiv în raport cu statele care nu sunt membre ale zonei euro.

„Întrucât un sector financiar sigur şi rezistent este în interesul tuturor statelor membre şi al cetăţenilor, ne vom strădui să avansăm cât mai mult posibil activitatea cu privire la Uniunea Bancară”, a mai anunţat Teodorovici.

Ministrul Teodorovici a susţinut că, în prezent, Preşedinţia română lucrează intensiv la finalizarea pachetului bancar, astfel încât să fie adoptat cât mai repede.

„Atunci când acesta se va implementa se va face un pas important în reducerea riscului. Introducerea unui stabilizator comun pentru fondul de rezoluţie este o altă prioritate importantă legată de Uniunea Bancară”, a mai spus Teodorovici.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…