Acasă Extern Tillerson: arsenalul Hezbollah este o amenințare pentru Liban

Tillerson: arsenalul Hezbollah este o amenințare pentru Liban

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat joi că securitatea Libanului este amenințată de arsenalul din ce în ce mai mare al grupului Hezbollah susținut de Iran și de implicarea sa în conflicte regionale.

Vorbind alături de prim-ministrul libanez Saad al-Hariri la conferința de presă de la Beirut, Tillerson a mai spus că Statele Unite se angajează alături de Liban și Israel pentru a asigura liniștea la  granița țării.

Tensiunile dintre Liban și Israel s-au adâncit recent din cauza planurilor israeliene de a construi un zid la graniță și din cauza deciziei Libanului de a începe explorarea petrolului și a gazelor dintr-un depozit offshore, Blocul 9,  din marea Mediterană.

Hezbollah, care este considerat o organizație teroristă de către Statele Unite, face parte din din guvernul  Hariri. Forța militară a Hezbollah a crescut de la ultimul conflict major cu Israelul în 2006.

Tillerson a cerut liderilor libanezi să susțină angajamentul țării de a rămâne în afara conflictelor regionale, o referire directă la rolul lui Hezbollah în războaiele din Orientul Mijlociu, inclusiv în Siria vecină, unde Iranul deține un rol important.

Israelul a acuzat Iranul că a încercat să înființeze fabrici de arme în Liban, iar armata israeliană a declarat, luna trecută, că țara s-a transformat într-o „fabrica de rachete”.

Libanul este un mare beneficiar al sprijinului militar american. Tillerson a declarat că Washingtonul s-a angajat să sprijine armata libianezî și forțele de securitate interne.

Statele Unite au mediat între Liban și Israel asupra disputei lor de frontieră.

Referindu-se la disputa maritimă, Tillerson a spus: „Nu am cerut nimănui să renunțe la nimic”.

El a adăugat că discuțiile constructive sunt în curs de desfășurare și a îndemnat israelienii să fie constructivi.

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…