Acasă Extern Turcia a reținut 70 de ofițeri  

Turcia a reținut 70 de ofițeri  

Procurorii turci au ordonat reținerea a 70 de ofițeri de armată pentru presupuse legături cu clericul din SUA Fethullah Gulen acuzat de orchestrarea unei încercări de lovitură de stat în 2016, a relatat joi CNN Turcia.

Poliția a lansat operațiuni simultane în 38 de provincii din Turcia, sub conducerea procurorilor din provincia centrală Konya, a afirmat aceeași sursă.

Acesta a spus că suspecții au fost vizați pe baza declarațiilor unor soldați care anterior au fost reținuți pentru legături cu clericul Fethullah Gulen și se crede că sunt responsabili pentru recrutarea studenților din mișcarea lui Gulen.

Oficiul ONU pentru drepturile omului a declarat la începutul acestei luni că Turcia a reținut 160.000 de persoane și a concediat aproape același număr de funcționari publici de la lovitura de stat din iulie 2016, pentru care Ankara îl acuză pe Gulen. Clericul neagă orice implicare.

Dintre cei reținuți, peste 50.000 au fost acuzați oficial și se află în închisoare pe durata procesului.

Aliații occidentali ai Turciei au criticat represiunea. Criticii președintelui Tayyip Erdogan îl acuză că folosește puciul eșuat ca pretext pentru a înlătura disidența. Turcia declară că măsurile sunt necesare pentru combaterea amenințărilor la adresa securității naționale.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…