Acasă Extern Turcia atacă Siria cu tancuri germane

Turcia atacă Siria cu tancuri germane

Turcia folosește tancurile germane Leopard în ofensiva asupra kurzilor din Siria.

Guvernul german se confruntă cu apeluri de oprire a exporturilor de arme către Turcia.  Unii politicieni germani au solicitat ca orice măsură de aprobare a unei tranzacții de upgrade a tancurilor să fie oprită.

Forțele armate ale Turciei au început sâmbătă un asalt în nord-vestul Siriei.

Această ofensivă armata a pornit la doar câteva săptămâni după ce miniștrii de externe ai Turciei și Germaniei au promis că vor îmbunătăți legăturile bilaterale.

Relațiile dintre cei doi membri NATO s-au înrăutățit foarte mult în ultimii ani.

Relatările de vineri sugerau ca Berlinul intenționa aprobarea unei cereri din partea Turciei pentru ca producatorul german de arme Rheinmetall să-și modernizeze tancurile Leopard 2, pentru a le face mai puțin vulnerabile la explozivi.

Se credea că tancurile au fost folosite de Turcia împotriva ISIS din Siria. Cu toate acestea, experții în domeniul apărării au susținut în mass-media germană că imaginile recente din „Operațiunea Olive Branch” din Turcia  arată că sunt folosite împotriva grupurilor kurde. Politicienii germani de pe întreg eșicherul politic s-au pronunțat împotriva acordului de upgrade al tancurilor și au cerut guvernului clarificarea poziției cu privire la ofensiva turcă din regiunea Afrin, din nordul Siriei.

Norbert Röttgen, membru al partidului Uniunii Creștin-Democrat (CDU) al cancelarului Angela Merkel și președinte al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, a declarat că este „absolut evident” că Germania nu ar trebui să furnizeze upgrade-urile.

El a declarat pentru programul BBC Radio 4 World Tonight că intervenția forțelor turcești a fost „ilegală, contrară dreptului internațional și contraproductivă în ceea ce privește lupta împotriva ISIS”.

Röttgen a afirmat că Turcia nu poate pretinde că acționează în autoapărare deoarece „nu au existat atacuri asupra Turciei din partea forțele kurde din Siria”.

Röttgen a lăudat SUA că a vorbit împotriva ofensivei turcești, spunând: „Americanii sunt singurii aliați NATO care sunt clari în legătură cu ceea ce se întâmplă. Adesea criticăm administrația Trump, dar în acest moment sunt mai clari și mai curajoși decât alții și ar trebui să îi urmăm.

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a declarat luni că l-a chemat pe omologul său turc a-și exprima îngrijorarea cu privire la impactul umanitar al ofensivei din Afrin.

Președintele Turciei a promis să „zdrobească” miliția YPG care  protejează  populația kurdă și care controlează Afrin și mai mult de 400 km din granița nordică a Siriei.

Marți, Organizația Națiunilor Unite a declarat că aproximativ 5.000 de persoane au părăsit regiunea Afrin ca urmare a confruntărilor.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…