Acasă Extern Turcia pregătește ieșirea din NATO

Turcia pregătește ieșirea din NATO

Un sondaj recent realizat în Turcia arată că majoritatea turcilor cred că Ankara poate ieși din NATO.

Creșterea constantă a sentimentului anti-NATO în Turcia se reflectă în sondajul de opinie realizat de compania de cercetare İstanbul Ekonomi Araștırma (IEA), la începutul lunii noiembrie.

Majoritatea populației din Turcia, respectiv 67%, consideră că securitatea țării poate fi asigurată fără aderarea la NATO, potrivit acestui sondaj.

Sondajul a fost efectuat în 12 orașe în prima jumătate a lunii noiembrie, cu două săptămâni înainte ca parlametul să-i ceară președintelui Erdogan să reconsidere calitatea de membru al NATO.

Relațiile dintre Turcia și aliații săi din NATO s-au deteriorat pe fondul cooperării active dintre Ankara, Moscova și Teheran privind soluționarea crizei siriene, precum și a acordului dintre Turcia și Rusia privind achiziționarea sistemelor rusești de apărare S-400.

Sondajul arătă că peste 70% dintre repondenți au sprijinit cooperarea Turciei cu Rusia în domeniul politicii, economiei și securității. Legăturile dintre NATO și Ankara s-au deteriorat și mai mult săptămâna trecută, după decizia Ankarei de a retrage 40 de soldați turci din exercițiile NATO din Norvegia.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…