Acasă Extern Armata turcă a atacat un convoi civil în Afrin

Armata turcă a atacat un convoi civil în Afrin

Armata turcă a atacat un convoi care intra în regiunea Afrin despre care Ankara a spus că era format din luptători și armament, dar forțele kurde au spus că acel convoi transporta civili care aduceau alimente și medicamente în zonă, a relatat Reuters.

Armata turcă a spus că artileria a atacat convoiul „cu teroriști, arme și muniții” format dintr-o flotă de circa 30-40 de vehicule militare YPG care se apropia de orașul Afrin din nord-vest.

YPG a declarat că, convoiul, care a sosit în Afrin târziu joi, a transportat civili din regiunea Jazeera și alte orașe aflate sub controlul forțelor kurde.

Birusk Hasaka, purtătorul de cuvânt al YPG din Afrin, a declarat că focul de artilerie lansat de armata turcă a rănit cel puțin zece persoane și omorând un pasager.

„Convoiul transporta ajutoare alimentare și consumabile medicale”, a declarat Hasaka  pentru Reuters.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat vineri că armata turcă a depus toate eforturile pentru a evita să aducă prejudicii civililor, ceea ce prelungește durata operațiunii. Ministrul apărării, Nurettin Canikli, a respins relatările privind rănirea civililor.

Human Rights Watch a declarat vineri că a investigat trei atacuri în Afrin luna trecută, în care armata turcă nu au reușit să prevină victimele civile. Loviturile aeriene și bombardamentele lansate de armata turcă asupra unor corturi, a unei ferme de păsări și a unei case, a ucis 26 de civili, inclusiv 17 copii, a spus acesta.

„Civilii sunt vulnerabili și se confruntă cu dispariția și moartea din cauza modului în care se desfășoară ultima ofensivă a Turciei”, a declarat Lama Fakih, directorul adjunct al Orientului Mijlociu din cadrul grupului din SUA.

De la declanșarea conflictului din Siria, în 2011, YPG și aliații săi ocupă trei cantoane autonome în nordul țării. Teritoriul lor s-a extins după ce au învins ISIS cu ajutorul Statelor Unite, deși Washingtonul se opune planurilor lor de autonomie, la fel ca și guvernul sirian.

În această săptămână, milițiile aliate cu Damascul au fost trimise în Afrin pentru a ajuta la lupta împotriva asaltului Turciei. Guvernul de la Damasc a permis în ultimele săptămâni luptătorilor kurzi, civililor și politicienilor să treacă pe teritoriul său pentru a ajunge în Afrin.

O declarație YPG acuzăt Turcia că încearcă prin lovituri aeriene și bombardamente arbitrare să „creeze o stare de teroare și să forțeze oamenii să plece într-un exod  în masă”. 

Ankara vede YPG ca o prelungire a mișcării kurde PKK interzisă în Turcia, care a condus o insurgență zeci de ani pe teritoriul turc.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…