Acasă Economie Co-fondatorul Uber devine multimiliardar

Co-fondatorul Uber devine multimiliardar

Co-fondatorul Uber, Travis Kalanick, devine miliardar după un acord de investiții de 9,3 miliarde de dolari.

Un consorțiu condus de compania Softbank din Japonia cumpără o parte din companie de la acționarii existenți, dar și noi acțiuni Uber într-o tranzacție de 9,3 miliarde de dolari..

Travis Kalanick, care a demisionat în funcția de director executiv, în luna iunie, vinde acțiuni de 1,4 miliarde de dolari. Această afacere își cimentează averea companiei Uber.

Kalanick a fost scos din funcția de conducere a companiei după o serie de scandaluri, dar legăturile sale cu Uber au rămas puternice.

El rămane director la companie și se va gestiona aproape o treime din afacere, partea care îi revine fiind de aproximativ 3 miliarde de dolari, însă va fi un miliardar cu puteri reduse.

Travis Kalanick este un om care a cultivat o cultură plină de sexism, a fost preocupat de hackering, de spionarea jurnaliștilor și în palmaresul său există și un presupus furtul de secrete comerciale de la Google.

Acum Travis va fi oficial miliardar.

Pe de altă parte, finalizarea acestui acord va face ca puterile lui Travis să fie reduse. El vinde 29% din acțiunile sale, iar Softbank, grupul din Tokyo, care pare să investească în orice idee strălucitoare din Silicon Valley, va câștiga două locuri în bordul de conducere al Uber.

Injectarea de numerar va oferi atât un stimulent, cât și o plasă de cădere, deoarece Uber își continue strategia de investiții cu sume uriașe pentru a se dezvolta în aproape orice oraș mare din lume.

Consorțiul de 9,3 miliarde de dolari va cumpăra și o nouă participație de 17,5% în Uber.

Din cele 9,3 miliarde de dolari, aproximativ 1,3 miliarde de dolari sunt investiții în numerar, în acțiuni noi, restul mergând la investitorii Uber existenți.

Uber a numit afacerea un „rezultat extraordinar pentru acționarii, angajații și clienții noștri, consolidând guvernanța Uber pe măsură ce investim în noi tehnologii și continuăm să fim prezenși cu serviciile noastre în mai multe locuri din întreaga lume”.

Softbank, care era deja un investitor Uber, a declarat că a fost „foarte mulțumită” de tranzacție și a așteptat cu nerăbdare să „ajute Uber să devină un succes global și mai mare”.

Ca parte a acordului, consiliul de conducere al Uber s-a extins de la 11 la 17 directori, grupul de investitori al Softbank ocupând două locuri noi.

Grupul Dragoneer, din San Francisco, este un alt investitor cheie.

Uber încheie un an dificil, în care s-au confruntat cu un scandal de hărțuire sexuală, investigații de către autoritățile de reglementare și un proces asupra furtului de tehnologie. De asemenea, continuă să înregistreze pierderi abrupte datorită investițiilor.

SoftBank a făcut o serie de investiții din ce în ce mai mari în domeniul tehnologiei, sprijinind Didi Chuxing din China și aplicația Grab din Asia de Sud-Est, printre alte companii.

 

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…