Acasă Extern Dezghețarea relațiilor Berlin-Moscova

Dezghețarea relațiilor Berlin-Moscova

Primul dezgheț în relațiile dintre Germania și Rusia de la anexarea Crimee de către Rusia.

Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit, vineri, la Soci cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a întâmpinat-o cu un buchet de  trandafiri roz și albi, ca semn al dezghețării relațiile după anexarea Crimeei de către Rusia.

Cei doi lideri au convenit că interesele bilaterale, tot mai unite împotriva Administrației Trump, depășesc diferențele dintre cele două țări.

„Avem un interes strategic pentru a avea relații bune cu Rusia”, a spus Angela  Merkel la conferința de presă comună, desfășurată după discuții.

Cancelarul german a spus că diferențele politice care fost evidente între Berlin și Moscova, și care au fost ”exprimate deschis”, nu înseamnă că nu ”există domenii comune în care au aceeași opinie”.

Președintele Putin a vorbit într-o manieră similară, spunând că „analizele diferite” ale anumitor situații nu au schimbat faptul că Germania este un „partener cheie” pentru Rusia.

„Rezolvarea problemelor nu este posibilă atunci când cineva nu se implică într-un dialog cu celălalt”, a adăugat Putin.

Angela Merkel a declarat că decizia SUA de a renunța la Acordul nuclear cu Iranul nu este un motiv ca Germania să se retragă din acord, deși acesta nu este perfect, oferă mai mult control, securitate și transparență decât dacă nu ar exista nicio înțelegere.

„Ar trebui ca Iranul să spună acum: „Vrem să continuăm să respectăm această obligație „, a spus Merkel.

Asistența umanitară

La o zi după ce l-a primit pe liderul sirian Bashar al-Assad la reședința sa din Soči, președintele Putin a făcut apel la țările occidentale să depună eforturi mai mari în domeniul umanitar din Siria, care este sfâșiată de război.

Liderii europeni refuză să ofere mai mult decât asistență umanitară atâta timp cât Assad este președinte, și susțin că Rusia, în calitate de susținător principal al regimului sirian, ar trebui să finanțeze orice efort de reconstrucție.

Cancelarul Merkel și președintele Putin au fost uniți împotriva criticii americane privind gazoductul Nord Stream 2, care se află în construcție, pentru a transporta gaze naturale rusești în Germania prin  Marea Baltică.

După construcția primei conducte Nord Stream, care a început în 2011, Ucraina se teme că prin construirea traseului alternativ se va înregistra o scădere a gazelor pe teritoriul său și o scădere ulterioară a taxelor de tranzit, care reprezintă aproximativ patru procente din bugetul anual al Ucrainei.

Angela Merkel a insistat că gazul livrat trebuie să continue prin Ucraina, în timp ce Vladimir Putin a declarat că proiectul, controlat de concernul deținut de compania Gazprom, este unul economic și nu politic. Rusia va continua aceste livrări, a spus el, „atâta timp cât au sens economic și au sens pentru toți cei implicați”.

Joi, experții în domeniul energiei din Administrația Trump au spus că Nord Stream 2 este „o idee proastă. . . din perspectiva geopolitică „, pentru că are un ” potențial. . . risc ca urmare a sancțiunilor”.

„Garanții inaplicabile“

Sandra Oudkirk, Secretar de stat adjunct pentru Diplomația Energetică a SUA, a declarat că garanțiile Rusiei de a menține Ucraina cu gaze rusești sunt „inaplicabile”. Washingtonul va continua eforturile diplomatice pe acest front, însă a subliniat votul Congresului american din august anul trecut, care permite sancțiuni SUA împotriva companiilor implicate în proiectul de gazoconducte.

În lumina discuțiilor atât de dure, Vladimir  Putin a glumit vineri, la Sochi, spunând că opoziția SUA față de proiectul Nord Stream este probabil singurul punct de continuitate între Administrațiile Obama și Trump.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…