Acasă Tehnologie Facebook a utilizat fraudulos datele a 87 de milioane de utilizatori

Facebook a utilizat fraudulos datele a 87 de milioane de utilizatori

Facebook consideră că datele a 87 de milioane de persoane au fost folosite necorespunzător de firma de consultanță politică Cambridge Analytica, mult mai multe decât datele prezentate anterior, a relatat BBC.

BBC a fost informat că aproximativ 1,1 milioane dintre aceștia sunt utilizatori din Marea Britanie.

Cifra de 50 de milioane a fost dată anterior de Christopher Wylie.

Șeful Facebook Mark Zuckerberg a spus „în mod clar că ar fi trebuit să facem mai mult și vom merge mai departe”.

În cadrul unei conferințe de presă, el a spus că a presupus anterior că, dacă Facebook le-a dat instrumentele oamenilor, era în mare măsură responsabilitatea lor să decidă cum să le folosească.

Mark Zuckerberg a răspuns timp de aproape o oră  întrebărilor adresate de jurnaliști.

„Astăzi, având în vedere ceea ce știm … cred că înțelegem că trebuie să avem o viziune mai largă asupra responsabilității noastre”, a spus el.

„Că nu construim doar unelte, ci că trebuie să ne asumăm întreaga responsabilitate pentru rezultatul modului în care oamenii folosesc  aceste instrumente”.

Zuckerberg a anunțat că un audit intern a descoperit o nouă problemă. Actorii rău intenționați abuzau de o caracteristică care le permitea utilizatorilor să se caute unul pe altul introducând adrese de e-mail sau numere de telefon în caseta de căutare Facebook.

Facebook a blocat acum această facilitate.

„Este rezonabil să vă așteptați că, dacă ați activat această setare [implicită] în ultimii ani, cineva a accesat probabil informațiile dvs. personale în acest fel”, a spus Zuckerberg.

Date noi despre numărul utilizatorilor afectați

Estimările privind numărul de persoane expuse au fost dezvăluite pe un blog de către ofițerul tehnologic al companiei, Mike Schroepfer.

BBC a aflat că Facebook estimează acum că aproximativ 305.000 de oameni au instalat testul ”This Is Your Digital Life”, care a făcut posibilă recoltarea datelor. Cifra estimată anterior a fost de 270.000 de utilizatori.

Aproximativ 97% din instalări au avut loc în SUA. Cu toate acestea, se consideră că peste 16 milioane din numărul total de utilizatori afectați provin din alte țări.

Un purtător de cuvânt al Biroului Comisarului pentru Informații al Regatului Unit a declarat pentru BBC că se continuă evaluarea și examinarea dovezile înainte de a decide ce măsuri trebuie luate.

Care este controversa?

Facebook s-a confruntat cu critici intense după ce a apărut că de ani de zile cunoștea faptul că firma Cambridge Analytica a adunat date de la milioane de utilizatori, dar s-a bazat pe firma din Londra când a spus că a șters datele utilizatorilor.

Cambridge Analytica a spus că a cumpărat informațiile de la creatorul aplicației ”This Is Your Digital Life”, fără să știe că a fost obținute în mod necorespunzător.

Compania declară că a șters toate datele de îndată ce a fost conștientă de circumstanțe.

Însă, televiziunea britanică ”Channel 4 News” a raportat că cel puțin unele dintre datele în cauză sunt încă în circulație, în ciuda faptului că firma Cambridge Analytica a insistat că a distrus datele utilizatorilor.

În timpul conferinței de presă a lui Zuckerberg, Cambridge Analytica a scris că nu a obținut date decât de la 30 de milioane de persoane – și nu 87 de milioane – de la creatorul aplicației și a insistat din nou că a șters toate înregistrările.

Cele mai recente revelații au venit de câteva ore, când Comitetul pentru Comerț al SUA a anunțat că fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, va depune mărturie înainte de data de 11 aprilie.

Prețul acțiunii Facebook a scăzut drastic de la apariția acuzațiilor.

Scandalul Cambridge Analytica urmează controverselor anterioare despre „știrile false” și dovezi că Rusia a încercat să influențeze alegătorii americani prin Facebook.

Zuckerberg a refuzat să răspundă la întrebările deputaților britanici.

Zuckerberg aspus că regretă acum că a fost o „idee destul de nebună” că știrile false de pe Facebook l-ar fi putut ajuta pe Donald Trump să devină președinte

Când a fost întrebat de BBC, el a spus că a decis ca directorul său de tehnologie ar trebui să răspundă la întrebări din alte țări decât SUA.

Zuckerberg a adăugat totuși că a făcut o greșeală în 2016, respingând ideea că știrile false au influențat alegerile prezidențiale din SUA.

„Oamenii vor analiza impactul real al acestui lucru pentru o lungă perioadă de timp”, a adăugat Zuckerberg.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…