Acasă Diverse Interdicție pentru șahiștii israelieni

Interdicție pentru șahiștii israelieni

Turneul internațional de șah, organizat anul acesta în Arabia Saudită, a început fără jucătorii israelieni, întrucât acestora le-a fost refuzată viza de intrare în țară.

Un oficial saudit a declarat că nu se pot acorda vize israelienilor deoarece Regatul saudit nu are legături diplomatice cu Israelul.

Federația de Șah din Israel a declarat că va solicita despăgubiri financiare.

Gazduirea acestui prim turneu de șah de către Arabia saudită este vazutăa ca parte a unui proces major de deschidere a țării către lumea exterioara.

Dubla campioană mondială  a spus că va boicota turneul pentru că nu dorește să poarte o ”abaya”, ținută vestimentară obligatorie pentru femeile din Arabia Saudită.

Anna Muzychuk, în vârstă de 27 de ani, care joacă pentru Ucraina, a declarat că „în ciuda fondului de premiere record, nu voi juca în Riyadh”, chiar dacă asta ar însemna pierderea a două titluri de campion mondial.

Campionatul King Salman World Rapid și Blitz Chess oferă premii de 750.000 de dolari și 250.000 d dolari.

„Pentru a-ți risca viața și a purta abaya tot timpul? Totul are limitele sale și impunerile din Iran au fost mai mult decât suficiente”, a scris ea pe Facebook referindu-se la campionatele mondiale desfășurate în capitala iraniană, Teheran, la începutul acestui an.

Federația Mondială de Șah a anunțat în luna noiembrie că organizatorii turneului au fost de acord că nu va fi nevoie ca jucătorii de sex feminin să poarte ”hijab” sau ”abaya” în timpul turneelor.

Federația de Șah a declarat ca aceasta este „o premiera pentru un eveniment sportiv în Arabia Saudită”.

Anna Muzychuk a afirmat la un post de televiziune pe 23 decembrie, că, în ciuda faptului că se simte amărâtă de își va pierde titlurile, ea își respectă propriile principii și nu va participa la campionat.

Protestul ei vine într-o perioadă de atenție sporită privind restricțiile pentru femeile din Arabia Saudită.

În timp ce interdicția pentru femei de a avea permis de conducere va fi ridicată de la mijlocul anului viitor, activiștii spun că Regatul islamic saudit este extrem de conservator și este un drum lung de parcurs pentru a îmbunătăți egalitatea de gen în această țară.

Jucătorul american, Hikaru Nakamaru, a declarat că decizia de a lăsa Arabia Saudită să găzduiască Turneul mondial de Șah a fost „oribilă”. În timp ce șapte jucători din Israel vor pierde turneul după ce autoritățile saudite nu le-au eliberat vize, jucătorii din Qatar și Iran vor putea participa după ce li s-au dat vize în ultima clipă.

Echipa israeliană de șah a declarat că a fost determinată să creadă că jucătorii săi ar putea să participe, în ciuda faptului că cele două țări care nu au relații diplomatice.

Israelienii au acuzat Arabia Saudită că a înșelat Federația Internațională de Șah pentru a putea fi selectată să găzduiască turneul.

 

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…