Acasă Intern România își relansează relațiile în Africa sub-sahariană

România își relansează relațiile în Africa sub-sahariană

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit marți, cu ministrul de Externe din Burkina Faso, Mamadou Alpha Barry, aflat în vizită oficială în țara noastră.

Șeful diplomației române a subliniat dorința României de a relansa relațiile cu statele din Africa sub-sahariană, Burkina Faso fiind un partener important pentru țara noastră.

Burkina Faso este un actor principal în spațiul sub-saharian, inclusiv prin participarea la activitatea Forței Comune G5 Sahel (alături de Mauritania, Mali, Niger și Ciad), structură a cărei activitate este susținută de Uniunea Europenă.

Perspectiva cooperării bilaterale cuprinde învățământul, un domeniu de tradiție între cele două state, România oferind oportunități în domeniul univeristar.

”Am discutat, în mod special, despre cooperarea în domeniul educației, care reprezintă, după cum se cunoaște, o zonă de excelență a relaționării României cu parteneri din Africa sub-sahariană. În acest domeniu, împreună vom putea beneficia de experiența acumulată în mediul universitar din România, iar cooperarea va ține cont de interesele și nevoile specifice ale fiecărei părți”, a declarat ministrul Teodor Meleșcanu.

Temele regionale și internaționale de interes pentru ambele țări vizează combaterea terorismului și a migrației ilegale.

”Nevoia combaterii imigrației ilegale care își are originea în spațiul sahelian este evidentă, iar pentru țara noastră, în calitate de stat care va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului viitor, aceasta prezintă o importanță specială.”, a spus Teodor Meleșcanu.

Ministrul român de Externe a abordat și subiectul privind cooperarea bilaterală în cadrul organizațiilor internaționale, fiind subliniată importanța susținerii reciproce de candidaturi în sistemul ONU.

La finalul întrevederii, cei doi miniștri de Externe au susținut o declarație comună de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…