Acasă Intern Tăriceanu: Serviciile încearcă să își subordoneze Justiția

Tăriceanu: Serviciile încearcă să își subordoneze Justiția

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, referitor la cele două Protocoale încheiate, în 2016, între SRI și Parchetul General, că acestea arată încercările serviciilor de a-şi subordona Justiţia şi spune că semnătura lui Eduard Hellvig pe ele naşte îndoială, cerând comisiei SRI să cheme conducerea Serviciului la audieri.

„Ultimele dezvăluiri legate de cele două protocoale dintre SRI şi Parchetul General – chiar dacă oficial denunţate – reprezintă o nouă dovadă, prin conţinutul lor, privind încercările serviciilor de a îşi subordona Justiţia şi a încălca drepturile şi libertăţile românilor. Protocoalele semnate în decembrie 2016, practic negociate în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, arată tuturor românilor, dar şi comunităţii internaţionale adevărul despre modul în care Justiţia a fost şi este folosită pentru a abuza cetăţenii şi interveni în procesul politic intern. Protocoalele oferă un indiciu suplimentar privind existenţa ofiţerilor acoperiţi în sistemul de justiţie. Anularea lor nu rezolvă problema ofiţerilor acoperiţi, lucru care trebuie spus public”, scrie Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.

„Acest comportament erodează încrederea în procesul de justiţie şi oferă legitimitate unor voci care susţin măsuri radicale pentru a contracara aceste practici nedemocratice. Împreună cu colegii din ALDE continuăm să susţinem că Parlamentul – ca for suprem de dezbatere şi legiferare – trebuie să realizeze controlul asupra acestor instituţii de forţă. De aceea, îi solicit lui Claudiu Manda, în calitate de preşedinte al comisiei parlamentare de control a SRI, să convoace de urgenţă o şedinţă publică în care cetăţenii români să poată urmări şi judeca explicaţiile oferite de actuala conducere a SRI”, a mai spus preşedintele Senatului.

Şeful Senatului susţine că semnătura actualului şef al SRI pe cele două documente naşte îndoieli asupra procesului de democratizare.

„Extrem de grav este şi faptul că aceste protocoale au fost semnate în pofida deciziei luate de CCR din primăvara lui 2016, prin care serviciile ar fi trebuit eliminate din faza de cercetare penală. Serviciile şi conducerea Parchetului au transmis un semnal foarte clar prin aceste protocoale: că se consideră deasupra oricărui control democratic şi chiar deasupra legii; că nimic şi nimeni nu îi poate atinge. Am salutat faptul că Eduard Hellvig şi-a asumat în Parlament, în repetate rânduri, respectarea principiilor şi practicilor democratice şi a criticat public astfel de protocoale, şi am sperat că sub conducerea lui se va începe o reformă reală a serviciilor secrete. Protocoalele care poartă semnătură şefului SRI ridică îndoieli asupra procesului de democratizare şi reaşezare a funcţionării SRI în limitele constituţionale şi democratice”, afirmă Tăriceanu.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…