Acasă Extern Ultimele ore înaintea summitul istoric Trump-Kim

Ultimele ore înaintea summitul istoric Trump-Kim

Președintele american Donald Trump a declarat, luni, că summitul său istoric cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un din Singapore, ar putea „să decurgă foarte frumos”, deoarece oficialii din ambele țări s-au întâlnit pentru a reduce diferențele cu privire la modul de a pune capăt unui stand nuclear Peninsula Coreeană.

Donald Trump și Kim Jong-un au sosit duminică în orașul-stat Singapore pentru prima întâlnire față în față a  liderilor celor două state care au fost dușmani de la Războiul din Coreea din 1950-1953.

Având în vedere lacunele legate de denuclearizare, oficialii ambelor părți au purtat două ore de discuții pe agenda de lucru înainte de summitul de marți.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat pentru presă că întâlnirile au fost „substanțiale și detaliate”, dar nu a existat nici un cuvânt imediat cu privire la rezultatul întâlnirii.

Președintele Trump a dat o notă pozitivă la întâlnirea avută astăzi cu premierul  din Singapore, Lee Hsien Loong.

„Avem o întâlnire foarte interesantă, în special mâine, și cred că va funcționa foarte frumos”, a spus președintele Trump.

El i-a spus premierului Lee: „Apreciem ospitalitatea, profesionalismul si prietenia … Tu ești prietenul meu.”

La meniul mesei de prânz pe care președintele american a avut-o cu premierul din Singapore a avut la deset  un tort aniversar pentru Donald Trump, care va împlini joi 72 de ani.

Kim Jong-un se află la St Regis, unde este bine păzit. Sora sa, Kim Yo Jong, nu l-a însoțit în Singapore.

În Singapore sunt blocate multe străzi din apropierea locului unde se desfășoară summitul. Costurile pentru organizarea acestui eveniment se ridică la aproximativ 20 de milioane de dolari Singapore (15 milioane de dolari), mai mult de jumătate din sumă este alocată pentru asigurarea securității.

„Mulțumim primului ministru că a cheltuit 20 de milioane de dolari din banii contribuabililor, ceea ce poate … ajuta o mulțime de familii nevoiașe din Singapore să supraviețuiască”, a postat un utilizator Facebook. Alții s-au plâns de blocajele rutiere din centrul orașului Singapore.

Costul a meritat

„Este contribuția noastră la un efort internațional care este în interesul nostru profund”, a declarat reporterilor, duminică, premierul Lee Hsien Loong.

Donald Trump și Kim Jong-un locuiesc în hoteluri separate în faimoasa zonă Orchard Road din Singapore, dotate cu blocuri de apartamente de lux, birouri și centre comerciale pline de strălucire. Traficul a fost blocat de dimineață, iar zeci de spectatori s-au adunat la întâlnirea președintelui Trump cu premierul Lee Hsien Loong.

Scene similare au fost văzute duminică când Kim și Trump au sosit în oraș și când Kim s-a întâlnit cu premierul Lee.

„Noua Eră”

Comentând pentru prima dată în cadrul summitului, agenția nord-coreeană de știri KCNA a declarat anterior că cele două părți vor face schimb de opinii „profunde” pentru a restabili relațiile.

KNCA a anunțat summitul ca parte a unei „Noi Ere” în relațiile dintre SUA și Coreea de Nord.

Discuțiile dintre președintele Donald trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un se vor concentra pe „problema construirii unui mecanism permanent și durabil de menținere a păcii pe Peninsula Coreeană, problema realizării denuclearizării peninsulei coreene și a altor aspecte de interes comun”, a spus KCNA.

Înaintea summitului, Coreea de Nord a respins orice dezarmare nucleară unilaterală, iar referirea KCNA la denuclearizarea peninsulei  se referă la faptul că Phenianul dorește ca Statele Unite să-și înlăture umbrela nucleară prin care protejează Coreea de Sud și Japonia.

Mike Pompeo a afirmat într-o postare anterioară pe Twitter că Washingtonul „s-a angajat în denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a Peninsulei Coreene”.

Mulți experți din Coreea de Nord, una dintre cele mai imprevizibile țări din lume, rămân sceptici că liderul Kim va abandona complet armele nucleare. Ei cred că ultimul angajament al lui Kim vizează diminuarea sancțiunilor SUA asupra Coreei de Nord care apasă foarte greu asupra economiei țării.

Un oficial al Administrației Trump, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat pentru Reuters că partea americană intră în discuții cu un sentiment de optimism și o doză egală de scepticism, dată fiind lunga istorie a Coreei de Nord de a dezvolta arme nucleare.

„Nu vom fi surprinși de nici un scenariu”, a spus oficialul.

Oficialul a spus că Trump și Kim vor avea o întâlnire unu la unu marți, care ar putea dura până la două ore. El a descris-o ca o întâlnire „să ne cunoaștem mai bine”.

Apoi, va fi o întâlnire care va include oficialii celor două părți care ar putea dura o oră, a spus oficialul pentru Reuters.

Locul de desfășurare a summitului este hotelul Capella de pe insula Sentosa, o insulă din Singapore, cu hoteluri de lux, un parc tematic Universal Studios și plaje artificiale.

‘Impulsul momentului’

Trump, care a vorbit sâmbătă în Canada, a declarat că orice acord la acest summit va ar fi sub „impulsul momentului”, subliniind rezultatul incert a ceea ce el a numit o „misiune de pace”.

Președintele american a spus că discuțiile vor fi mai mult despre începerea unei relații cu Kim Jong-un pentru un proces de negociere care va dura mai mult de un summit.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…