Acasă Cultură Viktor Orbán investigat pentru fraudă

Viktor Orbán investigat pentru fraudă

Prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, este investigat pentru o fraudă de peste 2 milioane de euro din fonduri europene.

Guvenul ungar a alocat bani pentru construirea unei căi ferate ”de epocă” care leagă satul copilăriei lui Viktor Orbán de o altă localitate. Uniunea Europeană a finațat 80% din proiect.

Pentru a obține fonduri europene Guvernul ungar a afirmat că traseul va fi o atracție turistică ce va atrage lunar 2.500 de pasageri. În prima lună de funcționare trenul a transportat 30 de turiști ”nostalgici”, pentru că ”trenul merge de nicăieri spre nicăieri, prin nicăieri”. Finanţarea căii ferate de doar 5,7 kilometri leagă satele Felcsút şi Alcsútdoboz.

Ruta feroviară pentru ”trenul nostalgiei” finanțată din fonduri europene trece printr-o zonă unde Voctor Orbán și asociații lui dețin mai multe proprietăți. Felcsút este satul copilăriei lui Viktor Orbán. El și-a petrecut aici primii 14 ani din viață.

La un capăt al liniei se află o proprietate habsburgică din Alcsútdoboz, construită inițial de arhiducele Joseph August din Austria. Tatăl lui Viktor Orbán a cumpărat proprietatea, în 2011, anul în care Orbán s-a întors la putere. La cealalt capăt al linie se află stadionul de fotbal, cu 3.500 de locuri, din Felcsút, un sat cu 1.812 de locuitori, situat la 34 de kilometri de Budapesta.

Stadionaul a fost finalizat în 2014 și se află la 50 de metri de casa de vacanță a lui Orbán. Stadionul a atras comparații cu un proiect similar a lui Nicolae Ceaușescu.

Cazul a atras atenția publicului cu privire la finanțele personale ale premierului Orbán. Partidul de opoziție Együtt estimează că Victor Orbán este cel mai bogat cetățean al Ungariei. „La fel cum Putin este cunoscut a fi cel mai bogat rus în viață, noi credem că dl Orbán este cel mai bogat om din Ungaria, numește oameni de paie în funcții publice cu scopul de a-și spori averea “, a afirmat liderul együtt Viktor Szigetvari.

Benedek Jávor, deputat în Parlamentul European din partea partidului Dialogul pentru Ungaria a raportat cazul OLAF, organismul UE anti-corupție.

Ancheta Parlamentului European a provocat nemulţumire la Budapesta.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…