Acasă Extern Afrin: Marșul solidarității kurde

Afrin: Marșul solidarității kurde

Sute de kurzi din nord-estul Siriei au sosit în Afrin pentru a participa, marți,  la o manifestaţie în semn de solidaritate cu locuitorii enclavei kurde, vizată de o ofensivă turcă, a relatat France Presse.

Peste 3.000 de persoane, la bordul a 500 de vehicule, au făcut această deplasare la Afrin, potrivit unuia dintre organizatori, Noujine Youssef.

Manifestații au ținut în mâni ramuri de măslini ca aluzie la ofensiva turcă din Afrinin intitulată ”Ramura de măslin”.

Unii manifestanţi au agitat portrete ale combatanţilor și luptătoarelor care şi-au pierdut viaţa în confruntări. Ei au defilat în centrul oraşului Afrin, în sunet de tobe şi de muzică tradiţională .

Participanţii, originari din Qamichli, Hassaké (nord-est) sau Kobané (nord) au sosit încă din cursul nopţii la Afrin după ce au traversat cu autobuzul întreaga Sirie, de la est la vest.

Turcia a lansat pe 20 ianuarie o vastă ofensivă împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG) din enclava siriană Afrin.

Manifestanții kurzi au scandat sloganuri  ”Afrin, suntem cu tine până la moarte!”, ”Jos mercenarii, jos Erdogan!” și au agitat drapele YPG.

”Suntem acum în cetatea rezistenţei”, a exclamat Noujine Youssef, membru în Consiliul sirian democratic, care este braţul politic al Forţelor Democratice Siriene (FDS), o coaliţie de combatanţi dominată de kurzi.

”Am parcurs toată această distanţă pentru a le spune fraţilor noştri din Afrin că nu sunt singuri şi că suntem împreună cu ei”, a explicat pentru AFP o femeie de 50 de ani din regiunea Qamichli. Pentru kurzii care au venit de foarte departe călătoria a durat mai mult de o zi.

”Am venit să susţinem oraşul Afrin împotriva agresiunii Turciei”, a adăugat un manifestant de 58 de ani, venit din regiunea Hassaké.

”Călătoria a durat două zile din cauza punctelor de control ale regimului Assad”, a explicat acesta.

 

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…