Acasă Extern Mizele Turciei cresc în asaltul din Afrin

Mizele Turciei cresc în asaltul din Afrin

Turcia a avertizat miercuri că forțele pro-Damasc se vor confrunta cu „consecințe grave” pentru intrarea în regiunea Afrin din Siriei, cu scopul de a ajuta luptătorii kurzi să respingă o ofensivă turcească.

Sosirea forțelor pro-guvernamentale ridică spectrul unei escaladări mai largi a conflictului din Siria, unde se luptă: armata siriană, milițiile aliate legate de Iran, forțele kurde, rebelii, armata turcă și forțele ruse și americane.

Miliția kurdă YPG a declarat că avioanele turcești au bombardat miercuri un oraș din Afrin. Turcia și-a început asaltul luna trecută pentru a elimina YPG, pe care îl consideră o amenințare la adresa securității de-a lungul graniței sale cu Siria.

Forțele paramilitare aliate președintelui sirian Bashar al-Assad au sosit marți în Afrin. Turcia, care are ca aliți insurgenți sirieni, au tras focuri de artilerie asupra acestora pentru a-i determina să se întoarcă.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că forțele dintr-un convoi de aproximativ 40-50 de vehicule s-au retras. „Orice pas al regimului (sirian) sau al altor elemente în această direcție va avea cu siguranță consecințe grave”, a declarat Ibrahim Kalin la o conferință de presă.

Un oficial YPG și un comandant militar pro-Assad au negat declarații similare făcute de Turcia marți noaptea.

Comandantul forțele pro-Assaad a declarat pentru Reuters că forțele din Afrin au răspuns cu foc rebelilor sprijiniți de Turcia.

Intervenția Rusiei

Erdogan a descris luptătorii pro-guvernamentali care vin în ajutorul YPG ca fiind miliții șiite musulmane care acționează independent și a avertizat că vor plăti un preț mare.

„Orice pas spre a sprijini… organizația teroristă YPG va însemna că acestea vor deveni ținte legitime pentru noi”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al acestuia. Kalin a adăugat că Turcia nu a purtat discuții directe cu guvernul sirian, dar mesajele sale au fost transmise indirect.

Forțele care au sosit în Afrin includ combatați aliați ai președintelui Assaad, nu trupele armatei siriene, și vor fi desfășurate în apropierea graniței cu Turcia, a spus YPG.

Erdogan a declarat că are sprijinul președintelui rus Vladimir Putin pentru a bloca o deplasare a forțelor pro-Assad în Afrin. Comandantul forțelor pro-Assad a declarat că Rusia a intervenit pentru a „întârzia intrarea” trupelor în Afrin.

Oficialii kurzi au declarat că Moscova a încercat să oprească o înțelegere între forțele kurde și guvernul Assad privind deplasarea militarilor în Afrin. Moscova, au spus ei, a vrut să-și asigure interesele în Siria și să păstreze relațiile strânse cu Ankara pentru a-și promova ambițiile în soluționare a conflictului.

Turcia a sprijinit în ultimele luni diplomația Rusiei, a cărei ajutor militar a ajutat guvernul lui Assad să recupereze majoritatea orașelor acaparate de rebeli și militanți.

Ankara a declarat luna trecută că a cerut acordul Moscovei înainte de lansarea asaltului Afrin.

„Rușii sunt cei care au decis acest joc”, a declarat Fawza Youssef, politician kurd.

Ofensiva turcă a fost lentă și a avansat câțiva kilometri în interiorul Siriei, de-a lungul frontierei, dar YPG deține cea mai mare parte a regiunii Afrin, inclusiv orașul central.

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…