Acasă Extern Lider kurd arestat în Praga la cererea Turciei

Lider kurd arestat în Praga la cererea Turciei

Principalul partid politic kurd din Siria, PYD, a declarat duminică că unul dintre liderii săi a fost arestat în Praga la cererea Turciei.

Saleh Muslim, un lider politic kurd, este cetățean sirian și vizitează Europa într-o funcție oficială, a spus partidul PYD.

Într-o declarație, partidul a acuzat Turcia că „solicită arestarea persoanelor care nu sunt cetățeni ai săi… fără nici o justificare juridică”.

Turcia a lansat luna trecută o ofensivă militară în regiunea Afrin din Siria împotriva miliției kurde YPG, afiliată militar la PYD, pe care o consideră o amenințare la granița sa.

Muslim condus anterior PYD, componenta majoră a unei coaliții care guvernează părțile autonome kurde din nordul Siriei, inclusiv Afrin.

Ankara consideră PYD și YPG extensii ale mișcării kurde PKK pusă în afara legii în Turcia, deși PYD și YPG declară că sunt independente.

Într-un comunicat pe Twitter, poliția cehă a declarat că un bărbat în vârstă de 67 de ani a fost arestat în Praga la cererea Interpolului turc, dar nu a dat numele suspectului.

O declarație a coaliției TEV-DEM, unde Muslim este membru, a declarat că Turcia a emis un mandat de arestare pentru el și a fost reținut sâmbătă.

Ministrul justiției din Turcia a declarat că a început formalitățile pentru extrădarea lui Muslim la Ankara.

„După găsirea persoanei în cauză în Republica Cehă, au fost făcute contactele necesare și a fost cerut ca acesta să fie reținut și arestat pentru a fi extrădat înapoi în țara noastră”, a afirmat ministerul turc într-o declarație.

Ministerele de justiție, de interne și de externe ale Turciei lucrează pentru a asigura extrădarea lui Muslim în Turcia, a declarat vicepremierul turc Bakir Bozdag, adăugând că Muslim este arestat la Praga.

Turcia l-a dat în urmărire pe Muslim după ce un tribunal turc l-a acuzat de „încălcarea unității statului și a țării” și alte ofense.

Ankara a emis un mandat internațional de urmărire și a cerut ca Muslim să fie trecut pe lista cu cele mai căutate persoane de către Interpol pentru a fi reținut și extrădat.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…