Acasă Extern Milițiile pro-Assad vor intra în Afrin

Milițiile pro-Assad vor intra în Afrin

Milițiile aliat guvernului sirian vor intra în regiunea Afrin, a informat presa siriană luni, după ce un oficial kurd a spus că s-a făcut o înțelegere cu armata siriană pentru a ajuta forțele kurde să încheie ofensiva turcească.

Turcia a declarat că va saluta orice acțiune a Damascului în Afrin pentru a elimina miliția kurdă YPG, dar dacă trupele siriene intră pentru a proteja luptătorii kurzi, atunci asaltul turc va continua.

Turcia și-a început, luna trecută, ofensiva armată în zona Afrin alături de grupuri ale rebelilor sirieni pentru a elimina YPG, pe care Ankara îl consideră un grup terorist legat de PKK ți îl consideră o amenințare la adresa securității pe frontiera cu Siria.

Ofensivă armatei turce a complicat și mai mult rivalitățile și alianțele din nordul Siriei, formate din forțele kurde, guvernul sirian, fracțiunile rebele, Turcia, Iranul, Statele Unite și Rusia.

Duminică, un ofițer kurd sirian a declarat că forțele kurde și guvernul sirian au ajuns la o înțelegere pentru ca  armata siriană să intre în Afrin și că aceasta acțiune ar putea fi pusă în aplicare în termen de două zile.

Toate înțelegerile dintre guvernul sirian și kurzi, care dețin fiecare mai mult teritoriu decât orice altă parte din Siria, sunt urmărite îndeaproape pentru că s-ar putea dovedi un pivot pentru viitorul război.

În timp ce guvernul președintelui Bashar al-Assad și YPG adoptă viziuni diferite pentru viitorul Siriei și forțele lor s-au ciocnit uneori, totuși, au evitat, în cea mai mare parte, conflictele directe.

„Forțele populare vor sosi în Afrin în următoarele câteva ore pentru a susține statornicia poporului său în confruntarea cu agresiunea”, a declarat agenția de știri SANA, citând corespondentul lor din Alep, oraș situat la 35 de kilometri de Afrin.

Guvernul Assad s-a înțeles cu kurzii

Badran Jia Kurd, un consilier al administrației autonome conduse de kurzi care coordonează  zona din nordul Siriei, a declarat pentru Reuters că forțele armate siriene vor fi deplasate pe unele poziții de frontieră în cadrul înțelegerii dintre kurzi și guvern.

Acordul se referă numai la aspecte militare, iar orice acord politic sau de altă natură ar trebui să aștepte negocieri suplimentare între Damasc și administrația kurdă, a spus el.

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni: „Dacă regimul intră acolo pentru a curăța PKK și PYD, atunci nu există probleme”. PKK este grupul kurd  insurgent în Turcia. PYD este un partid politic kurd influent în Siria.

 

5/5 - (21 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…