Acasă Extern China a inventat un sistem eficient de recompense/pedepse pentru comportamentul cetățenilor săi

China a inventat un sistem eficient de recompense/pedepse pentru comportamentul cetățenilor săi

Milioane de chinezi nu mai reuşesc să-şi rezerve bilete de avion sau de tren deoarece oficialităţile din Beijing implementează un sistem eficient de „credite sociale”. Programul va permite guvernului să-i monitorizeze pe cei 1,3 miliarde de cetăţeni în funcţie de activităţile şi comportamentul lor.

Sistemul va fi implementat până în 2020, urmărind să „îngreuneze deplasarea” persoanelor care nu sunt considerate „de încredere”, conform planului detaliat publicat de guvernul de la Beijing.

Sistemul de credite sociale este utilizat pentru a răsplăti sau pedepsi cetățenii şi organizaţiile care „nu sunt de încredere” printr-o serie de măsurători.

O parte importantă a planului este reprezentată de punerea pe o listă neagră a persoanelor cu un scor social scăzut, dar şi „publicarea informaţiilor privind neregulile realizate de oameni sau întreprinderi”.

„Vom îmbunătăţii sistemul de credite sociale şi vom publica regulat informaţii despre nerespectarea regulilor”, au notat oficialităţile în cadrul planului. Cei care au un scor negativ „vor fi limitaţi şi le va fi dificil să se deplaseze, aşadar cei ce vor încălca legea şi vor pierde încrederea celor din  jur vor plăti scump”, mai este notat în plan.

Sistemul de credite sociale se aplică deja unele zone, iar în ultimele luni statul chinez a blocat accesul a milioane de persoane la călătorii cu avionul sau cu trenul. Până în mai 2018, guvernul chinez a blocat accesul a 11,14 milioane de persoane la călătorii cu avionul şi a 4,25 milioane de persoane la călătoriile cu trenul.

De asemenea, opţiunile luxoase pentru unele persoane au fost îngrădite. Aproximativ 3 milioane de persoane nu au putut achiziţiona bilete la clasa I pentru călătoriile cu trenul.

Scopul, conform fostului director al Centrului de Cercetare din Consiliul de Stat, Hon Yunchun,  este de a „falimenta persoanele discreditate”. În zona Hangzou, aflată la sud-vest de Shanghai, sistemul de credite sociale este deja implementat.

Oamenii primesc puncte în plus atunci când fac activităţi precum munca voluntară sau când donează sânge, în timp ce persoanele care sunt violente în trafic sunt pedepsite. Printre alte infracţiuni se numără fumatul în zone în care acest lucru este interzis, cumpărarea a prea multe jocuri video  sau publicarea ştirilor false.

Pedepsele nu sunt detaliate în cadrul planului, dar în afară de îngreunarea călătoriilor este inclusă şi limitarea vitezei la internet, reducerea accesului la şcolile bune, interzicerea la anumite locuri de muncă, închirierea unei camere de hotel sau chiar deţinerea unui animal de companie.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…