Acasă Extern Consiliul de Securitate: vot unanim pentru armistițiu în Siria

Consiliul de Securitate: vot unanim pentru armistițiu în Siria

Consiliul de Securitate al ONU a votat în unamitate, sâmbătă, un armistițiu de 30 de zile în Siria.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut, sâmbătă, un armistițiu de 30 de zile în Siria, deoarece salvatorii și organizațiile umanitare din regiunea Ghouta de Est au declarat că datorită bombardamentelor nu au putut  să numere cadavrele  din timpul unuia dintre cele mai sângeroase atacuri aeriene din războiul care durează de șapte ani.

La scurt timp după votul unanim al celor 15 membri din consiliu un serviciu medical de urgență și un grup de monitorizare a războiului au întrat în zonă.

Ghouta de est a fost bombardată continuu timp de timp de șapte zile, iar locuitorii s-au ascuns în subsoluri.

Aproape 400 000 de civili s-au aflat sub asediul forțelor pro-Assad, fără suficientă hrană sau medicamente.

Rusia, aliatul regimului Assad a sprijinit adoptarea rezoluției ONU,  deși ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a pus la îndoială fezabilitatea sa.

Înțelegerile anterioare privind încetarea focului au înregistrat rezultate slabe.

„Ceea ce este necesar este ca cerințele Consiliului de Securitate să fie susținute de acorduri concrete pe teren”, a declarat ambasadorul Nebenzia după vot. Mai târziu, el a declarat reporterilor că este nerealist să se aștepte la o încetare imediată a focului și că părțile trebuie încurajate să lucreze pentru acest lucru.

După câteva zile de întârziere și negocieri de ultim moment pentru a câștiga sprijinul Rusiei, Consiliul de Securitate a adoptat rezoluția – elaborată de Suedia și Kuweit – cerând ca ostilitățile să înceteze timp de 30 de zile „fără întârziere” pentru a permite accesul cu ajutoare și evacuări medicale.

„Suntem de acord cu faptul că ar putea dura câteva ore înainte de a putea fi implementate pe deplin … trebuie doar să menținem presiunea, punerea în aplicare este esențială acum”, a declarat ministrul suedez de externe Margot Wallström pentru mass-media.

Rusia nu a vrut să precizeze când va începe armistițiul, astfel încât o propunere de încetare a focului la 72 de ore de la adoptare a fost diminuată pentru a cere să înceapă „fără întârziere”.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…