Acasă Extern Coreea de Nord a redeschis telefonul roșu

Coreea de Nord a redeschis telefonul roșu

Coreea de Nord a redeschis o linie telefonică cu Coreea de Sud, la aproape doi ani de când a fost dezactivată.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat redeschiderea unui canal de contact între Phenian și Seul pentru a discuta despre problemele legate de jocurile olimpice de la Pyeongchang, a declarat Ri Son Gwon, șeful agenției Coreei de Nord care se ocupă de afacerile inter-coreene, citat de agenția de știri Yonhap.

Coreea de Sud a confirmat, astăzi, că a primit un apel de la Coreea de Nord la ora locală 06:30.

Liderul nord-coreean a declarat anterior că este deschis dialogului cu Seulul și va trimite o echipă la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, luna viitoare.

Cele două țări nu au purtat discuții la nivel înalt începând cu decembrie 2015.

Coreea de Nord a închis canalul de comunicații la scurt timp după aceea, refuzând să răspundă la apeluri, potrivit oficialilor de la Seul.

Oficialul nord-coreean, Ri Son Gwon, a anunțat redeschiderea liniei telefonice într-o declarație televizat.

El a spus că cele două țări vor discuta probleme practice cu privire la propunerea de a trimite o delegație nord-coreeană la Jocurile de iarnă din Pyeongchang în luna februarie.

„Vom realiza un contact strâns cu Coreea de Sud într-o manieră sinceră”, a declarat oficialul, citat de agenția Yonhap. El a spus că țările vor „discuta despre problemele la nivel de lucru” despre trimiterea delegației.

Secretarul de presă al președintelui Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că restaurarea acestui canal de comunicații este „foarte semnificativă”. „Creează un mediu în care comunicarea va fi posibilă în orice moment”, a spus el.

Unde este amplasat telefonul roșu?

Din punct de vedere istoric, au existat mai multe amplasamente, dar linia telefonică despre care se vorbește acum are sediul în Panmunjom, satul de frontieră, în zona demilitarizată, puternic supravegheată (DMZ), este locul în care cele două Coreei au purtat discuții istorice.

De sunt Jocurile Olimpice atât de importante?

Într-un discurs de Anul Nou, Kim Jong-un a vorbit despre scăderea tensiunilor și despre încălzirea „relațiilor nord-sud înghețate”.

El a spus că participarea la Jocurile Olimpice va fi „o bună ocazie de a arăta unitatea poporului” din Coreea de Nord.

Coreea de Sud ar fi indicat că participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice va fi salutată.

Seoulul a propus organizarea de discuții la nivel înalt pe 9 ianuarie în satul Panmunjom, în zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 vor avea loc în Pyeongchang și în două orașe din apropiere, Gangneung și Jeongseon, în Coreea de Sud în perioada 9 -25 februarie.

Orașul Pyeongchang, o stațiune sud-coreenă, este situat la doar 80 de kilometri de granița cu Coreea de Nord.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…