Acasă Economie Creșterea economică a Chinei pentru 2017

Creșterea economică a Chinei pentru 2017

Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB) a estimat, astăzi, creșterea economică a Chinei la 6,7% pentru anul acesta și 6,4% în 2018.

Această creșterea economică are la bază cererea externă pentru export, politica fiscală proactivă și consumul foarte puternic de pe piața internă. Economia chineză rămâne în continuare rezistentă și  dinamică și solidifică rolul său de motor de creștere la nivel mondial.

Dezvoltarea economiei chineze este fundamentată pe echilibrarea atentă a rolului pieței și al statului și se axează în prezent pe o tranziție activă a serviciilor spre economia de piață.

Economia Chinei a crescut cu 6,9% în prima jumătate a anului 2017. Consumul și serviciile, alături de noi sectoare economice bazate pe inovare au avut cea mai mare pondere în creșterea economică de 6,9% pe primul semestru al acestui an.

Pentru al doilea semestru al anului 2017 ADB a prezis că, în continuare, consumul va rămâne principalul factor de creștere al economiei, ca urmare a creșterii veniturilor și a consolidării încrederii consumatorilor.

Pentru anul 2018, sunt previzionate o stagnare a exporturilor și o creștere a importurilor. În același timp, investițiile vor continua trendul descendent din cauza factorilor structurali și ciclici, printre care se numără o perspectivă incertă de afaceri pentru industriile orientate spre export și capacitatea excedentară a industriei.

ADB se așteaptă, de asemenea, ca politicile monetare și financiare în curs de desfășurare din China să rămână neschimbate, adăugând angajamentul guvernului de a liberaliza cursul de schimb care va crea multe avantaje.

Cu privire la riscuri, raportul a constatat că înăsprirea în continuare a reglementărilor ar putea provoca o penurie de lichidități și ar putea exercita presiuni asupra instituțiilor financiare mai slabe. Alte riscuri includ impactul protecționismului comercial la nivel mondial și ieșirile mari de capital declanșate de creșterea ratei dobânzii din Statele Unite și de puterea dolarului rezultată din aceasta.

S & P Global Ratings a declarat, joia trecută, că a redus pe termen lung rating-ul de credit suveran al Chinei de la A + la AA-, pentru că o „perioadă prelungită de creștere puternică a creditelor a crescut riscurile sale economice și financiare”. Ministerul de Finanțe al Chinei (MOF) a descris decizia drept „perplexă” și greșită. (foto Agerpres)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…