Acasă Extern Egipt: președintele Sisi reales cu 97%, fără opoziție reală

Egipt: președintele Sisi reales cu 97%, fără opoziție reală

Președintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi a fost reales cu 97 la sută din voturi, același procent pe care l-a avut în urmă cu patru ani, când a obținut primul mandat, arată rezultatele oficiale publicate luni.

Prezența la urne a fost de 41%, în ciuda eforturilor de a aduce cât mai mulți egipteni în secțiile de votare, în timpul votului de săptămâna trecută. Votarea s-a încheiat miercuri.

Alegerile au inclus doar un alt candidat – el însuși un susținător susținut a lui Sisi – după ce toți concurenții grei din opoziție au renunțat să candideze, în ianuarie. Principalul concurent a fost arestat și managerul său de campanie a fost bătut, în timp ce alți lideri prezidențiabili s-au retras, invocând intimidarea.

Sisi a spus că dorește să fie cât mai mulți candidați și că nu are nimic de-a face cu retragerile celor din opoziție.

Comisia electorală a declarat că votul a fost liber și corect, conform unui anunț difuzat de televiziune luni, odată cu anunțarea rezultatelor finale. oficiale.

Sisi a câștigat 21,8 milioane de voturi în comparație cu 656,534 ale adversarului său, Moussa Mostafa Moussa.

Participarea scăzută la urne este un potențial obstacol pentru Sisi, care a sugerat, înainte de vot, că el consideră alegerile mai curând un referendum pentru primul său mandat, decât o adevărată competiție. Prezența la alegerile 2014 a fost de 47%.

Mass-media de stat a portretizat faptul că alegătorii au votat pentru a nu trăda Egiptul. Unii alegători au spus că li s-au oferit stimulente pentru a-și depune buletinele de vot, inclusiv bani și mâncare, au raportat mass-media locală și internațională, dar nu au spus cine a făcut ofertele.

Oficialii au declarat că, dacă au avut loc astfel de incidente, nu au fost sponsorizate de stat și sunt extrem de limitate.

Criticii spun că popularitatea generalului Sisi a fost erodată pe fondul reformelor economice dure, care au înrăutățit traiul pentru cei mai mulți egipteni, precum și o represiune fără precedent asupra disidenței.

Susținătorii lui Sisi spun că aceste măsuri sunt necesare pentru a stabiliza țara, care se confruntă cu o insurgență încăpățânată a statului islamic în nordul Peninsulei Sinai și societatea egipteană este tulburată după revoltă din 2011 când  a fost demis liderul veteran Hosni Mubarak.

Sisi a condus la răsturnarea militară a guvernului în 2013, după protestele în masă împotriva președintelui ales , Mohamed Mursi de la Frăția Musulmană. Un an mai târziu, în urma alegerilor, Sisi a fost ales președintele țării cu 97% din voturi.

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la represiunea împotriva disidenței, inclusiv a presei, care a avut loc înainte de votul de săptămâna trecută.

Principalii aliați occidentali și regionali ai lui Sisi au tăcut în legătură cu presupusele abuzuri privind drepturile omului în Egipt.

În timpul votării de săptămâna trecută, ambasada SUA din Cairo a declarat pe Twitter că a fost „impresionată de entuziasmul și patriotismul alegătorilor egipteni”.

Rusia l-a felicitat pe Sisi pentru câștigarea alegerilor înaintea rezultatelor oficiale, iar aliatul regional, regele Salman din Arabia Saudită, și-a exprimat luni sprijinul, spunând că victoria sa a venit ca rezultat al eforturilor puternice de combatere a terorismului.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …