Acasă Extern Foaia de parcurs pentru reforma zonei euro

Foaia de parcurs pentru reforma zonei euro

Liderii Germaniei și Franței se întâlnesc astăzi pentru a încerca să elaboreze o poziție comună privind reformarea zonei euro, o problemă delicată care testează noul guvern de la Berlin la doar o lună de la preluarea mandatului, relatează Reuters.

Cancelarul Angela Merkel îl are ca invitat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru o întâlnirea de lucru.

Angela Merkel se află sub presiunea blocului conservator din Parlamentul german care nu este de acord cu nicio reformă care are drept consecință afectarea financiară a contribuabililor germani.

Viziunea lui Macron include transformarea fondului de salvare existent în Europa într-un Fond Monetar European (CEM), care să acționeze ca un tampon în orice viitoare criză financiară din UE.

Macron a sugerat ca zona euro să aibă propriul ministru de finanțe și, la un moment dat, a promovat ideea unui buget pentru Blocul comunitar valutar în valoare de sute de miliarde de euro.

„Avem o mulțime de instituții, de ce să creăm alta?”, a întrebat Ralph Brinkhaus, vicepreședintele blocului conservator al lui Merkel în Parlament și un expert în buget.

„Și în privința bugetului zonei euro, de ce ar trebui ca zona euro, pe lîngă Uniunea Europeană, să aibă un buget suplimentar?”, a declarat el postului de televiziune ARD. „De ce altceva?”

Marți, în cadrul unei întâlniri cu deputații conservatori, Angela Merkel a trasat o linie între impulsionarea lui Macron pentru o reformă îndrăzneață și împingerea pentru a păstra controlul asupra oricărui Fond Monetar European dezvoltat din fondul de salvare din zona euro, care existentă.

Funcționarii din Berlin și Paris exprimă încrederea că vor găsi o poziție comună înaintea summitului UE din 28-29 iunie.

„Permiteți-mi să vă asigur că munca pe care o desfășurăm tăcut, secret și pretențios ne va permite să ajungem la o adevărată foaie de parcurs franco-germană până la următoarul summit european din iunie”, a declarat miercuri ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire pentru parlamentarii francezi .

În Berlin, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că Germania și Franța „au dorința fermă de a găsi o cale comună de a merge înainte”, reiterând tonul cooperativ al cancelarului Merkel la  conferința de presă desfășurată marți.

Franța și Germania, care reprezintă aproximativ 50% din producția din zona euro, sunt state esențiale pentru reforma Uniunii Europene.

”Consiliu Jumbo”

Marți, cancelarul Merkel a declarat că, crearea unei Uniuni Bancare în zona euro este o prioritate pentru ea, dar a extins și problema reformei pentru a include un sistem european care include  politica externă, de apărare și de cercetare.

Reformarea reformelor este o problemă largă și riscă să dilueze efortul lui Macron de a consolida zona euro cu o putere de finanțare suplimentară.

De asemenea, Angela Merkel dorește ca, competitivitatea economică să devină o prioritate pentru zona euro, mai degrabă decât să acumuleze fonduri pentru țările în dificultate, și a sugerat un „Consiliu Jumbo” al miniștrilor europeni din domeniul finanțelor și economiei, spun surse guvernamentale, pentru Reuters.

Ca urmare a diviziunilor din cadrul guvernului Merkel privind reforma zonei euro, cotidianul Handelsblatt a relatat că partenerul de coaliție al Angelei Merkel, social-democrații SPD, resping această idee.

SPD simpatizează cu Macron în zona euro și doresc ca acesta să reușească în eforturile sale de a reforma economia franceză, dar sunt conștienți de faptul că o mare parte a alegătorilor francezi sunt populiștii de extremă dreaptă și de extremă stângă sceptici față de UE.

Conservatorii cancelarului Merkel sunt mai rezervați.

Întrebat dacă Macron ar urma să iasă din întâlnirea de astăzi fără a-și asuma noi angajamente financiare, vicepreședintele conservator Brinkhaus a spus: „El a obținut deja mult din punct de vedere financiar, iar Europa a câștigat mult din punct de vedere financiar și, bineînțeles, vom continua să investim în proiecte bune”.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…