Acasă Cultură În Australia nu există o ”casă românească”

În Australia nu există o ”casă românească”

Scriitorul George Roca, poet, editor, promotor cultural stabilit în Australia, a declarat luni seară, la Oradea, că românii din această ţară-continent nu au o „casă” a lor, intenţia lor de a înfiinţa acolo un Institut Cultural Român fiind susţinută recent de ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero.

„Pe tot continentul australian, care e mare aproape cât Europa sau cât SUA fără Alaska, nu avem o Casă românească. Nici măcar o încăpere de trei pe trei. Sperăm că guvernul acesta ne va ajuta. N-avem altă speranţă din altă arte. Nu e slogan politic, dar nu avem alte speranţe”, a declarat scriitorul George Roca, conform Agerpres.

Roca a participat luni la o întrunire a Uniunii Vatra Românească, filiala Bihor, alături de prim-vicepreşedintele Ioan Chivari, vicepreşedintele Alexandru Carţiş şi alţi membri ai organizaţiei.

Scriitorul, care a fost invitat la Forumul Românilor de Pretutindeni de la Bucureşti, a povestit că au fost prezenţi 110 reprezentanţi ai diasporei. Au stat aproape o săptămână în dezbateri, afirmă el, discutând ce se poate face pentru ca România să fie mai bine cunoscută în lume. În opinia sa, unii compatrioţi fac o mare greşeală criticându-şi ţara tot timpul sau văzând-o mereu numai din umbră.

„Cu toate acestea, România este privită aşa cum trebuie. A şaptea ţară din Europa, ca mărime. Avem o economie care e în creştere. Nu duduie, cum spun unii. Dar creştem. Suntem şi destul de bine priviţi. De exemplu domnul Mircea Geoană a fost numit vice-comandant al NATO. Să ne pară bine că este linişte”, a subliniat George Roca.

Despre afirmaţia vehiculată cum că „intrarea în America nu există pentru români”, George Roca susţine că nu este adevărată.

„Dacă vreţi să mergeţi în America, puteţi obţine viza foarte uşor. Orice român poate să meargă în SUA, în vizită, să lucreze – îşi cere de aici viza, dar se poate intra. Deci nu este o restricţie”, a spus el.

În ce priveşte situaţia politică de la noi, George Roca a apreciat că „nu-i mai rău la noi politic decât în altă ţară”, dar pentru o imagine corectă a acesteia trebuie să stai în ţară cel puţin o lună sau două „ca să vezi ce se întâmplă”.

George Roca este membru emerit al Academiei Româno-Americane, membru fondator şi preşedinte onorific al Academiei Româno-Australiene, membru al Ligii Scriitorilor din România ş.a.. El a amintit cele trei publicaţii prin care promovează cultura românească: revista virtuală „Confluenţe literare”, cea mai citită revistă românească din lume, potrivit numărului de citiri postat de Google, „ProLitera”, cu sediul în Germania şi „Cetatea lui Bucur”, a Ligii Scriitorilor Români din Bucureşti.

„În aceste reviste noi promovăm numai literatură română. Românismul. Nu suntem de linie dură, aşa, să spui tot timpul roşu, galben şi albastru, lângă steag, dar dacă ştii să citeşti în subtext se vor găsi multe drapele în aceste culori”, a mai spus George Roca.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…