Acasă Extern Italia: M5S și Liga Nordului acord în parlament

Italia: M5S și Liga Nordului acord în parlament

Președintele anti-sistem Mișcarea 5 Stele (M5S) și liderul Ligii Nordului au negociat un acord pentru președinții celor două camere ale parlamentului, un semn care indică o alință pentru formarea guvernului.

Liderul M5S a l-a lăudat pe lidreul Ligii Nordului, Matteo Salvini, „a demonstrat că se ține de cuvânt”, a declarat Luigi Di Maio într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, duminică.

Întrebat dacă M5S s-ar putea să se alăture Ligii pentru a forma un guvern, Di Maio nu a exclus nimic.

„Am arătat că suntem deschiși (să vorbim) cu toată lumea pentru binele țării, atâta timp cât dialogul se concentrează asupra priorităților pentru oameni, și nu pentru partide”, a spus Di Maio.

Alegerile naționale din 4 martie s-au încheiat fără ca un partid să aibă majoritate absolută în parlament, M5S a devenit cel mai mare partid și ia alianța de dreapta formată din Liga Nordului și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, a devenit cel mai mare bloc din parlament.

M5S și dreapta au suficiente locuri în parlament pentru a guverna Italia, dar există multe impedimente în calea unei astfel de înțelegeri în ceea ce privește neconcordanțele politice și confruntările între lideri.

După zile de discuții în spatele scenei, Mișcarea de 5 Stele și alianța dreaptă și-au unit forțele sâmbătă pentru a-l alege pe Roberto Fico președinte al camerei inferioare și pe veteranul Forza Italia, Elisabetta Casellati, președintele Senatului, ambele fiind funcții de prestigiu.

Alianța conservatoare s-a apropiat de colaps vineri, după ce Liga s-a alăturat M5S pentru a respinge prima alegere a Forza Italia pentru poziția Senatului, Berlusconi acuzându-l pe Salvini de trădare.

Acesta a fost un prim semn că Liga ar putea să-și unească forțele cu M5S în chestiuni concrete și că Berlusconi a trebuit să joace de pe poziția a doua, după Salvini.

Atât Liga cât și M5S au exprimat ostilitate feroce față de regulile bugetare ale UE, iar piețele ar putea fi speriate de orice semn că acestea ar putea forma o coaliție. Cu toate acestea, platformele lor economice divergente au reprezentat un obstacol serios în calea negocierilor de alianță până acum.

Di Maio a declarat duminică că M5S va pune în aplicare reducerea impozitelor, măsuri de combatere a șomajului în rândul tinerilor, de creștere a pensiilor și de creștere a măsurilor de protecție a familiilor.

El a respins ideea unui guvern de tehnocrați care să poată rămâne în funcție pentru timpul necesar reformării actualei legi electorale care să conducă la noi alegeri pe termen scurt.

„Sunt practici ale trecutului pe care nu le mai acceptăm”, a spus el.

Președintele Sergio Mattarella va demara consultările pentru formarea unui nou guvern la începutul lunii viitoare.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…