Acasă Extern Japonia cumpără avioane de luptă F-35A

Japonia cumpără avioane de luptă F-35A

Japonia va cumpăra cel puțin 20 de avioane de luptă F-35A în următorii șase ani, dintre care unele sau toate pot achiziționa direct de la Lockheed Martin Corp (LMT.N) din Statele Unite.

„Având în vedere bugetele și programele de producție, este oportună o nouă achiziție de aproximativ 25 de avioane”, a informat Reuters într-o relatare exclusivă.

Prin cumpărarea de avioane de luptă complet dotate din Statele Unite, în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari fiecare, Japonia va economisi 30 de milioane de dolari pe aeronavă.

Achiziția se va adăuga unei comenzi anterioare de 42 de avioane de luptă care vor fi  asamblate în  Japonia de către operatorul Mitsubishi Heavy Industries (7011.T), contractorul principal al Japoniei în industria de apărare al țării. Statele Unite lucrează cu două astfel de fabrici în afara țării, una este cea mai sus menționată, iar a doua este Leonardo Spa (LDOF.MI), în Italia.

Planificatorii militari japonezi au în vedere cumpărarea versiunii F-35B, versiunea verticală de decolare și aterizare (VTOL) a aeronavei. Aceste modele pot funcționa pe insulele mici cum sunt cele din Marea Chinei de Est sau pe nave maritime, cum sunt transportatorii de elicoptere de clasă Izumo.

„Nu am făcut încă niciun plan și evaluăm ce avioane de luptă avem nevoie”, a declarat ministrul apărării Theunori Onodera, la un briefing de presă marți, când a fost întrebat dacă Japonia intenționează să cumpere mai multe F-35s. Ministrul Onnodera va trimite până la sfârșit a anului două rapoarte în care va schița obiectivele de securitate ale Japoniei și planurile de achiziții militare pentru următorii  cinci ani care încep în aprilie 2019.

Primul dintre cele 42 de avioane F-35A comandate de Forțele Aeriene (ASDF) din Japonia va fi trimis la baza aeriană Misawa din nordul Japoniei. Oficialii guvernului japonez și directorii de la Lockheed Martin urmează să participe la o ceremonie acolo sâmbătă pentru a marca intrarea primului avion de luptă japonez F-35 în serviciu.

Fabricarea avioanelor F-35 reprezintă aproximativ un sfert din veniturile totale ale companiei Lockheed Martin. Compania angajează 1.800 de persoane pentru fabrica Fort Worth din Texas, pentru a construi o flotă de peste 3.000 de avioane de luptă. Lockheed Martin este programată să producă aproape de trei ori producția anuală, respectiv 160 de avioane pe an până în 2023.

Primele avioane japoneze F-35 vor înlocui avioanele F-4 Phantom care datează din anii 1960.

Japonia dorește să construiască propriul avion de luptă, numit F-3, deși costul ridicat al dezvoltării aeronavelor militare înseamnă că probabil va trebui să găsească parteneri străini pentru a împărți cheltuielile.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…