Acasă Extern Kremlinul speră că summitul de la Helsinki va deschide calea vizitei lui Trump la Moscova

Kremlinul speră că summitul de la Helsinki va deschide calea vizitei lui Trump la Moscova

Kremlinul speră că summitul SUA-Rusia de la Helsinki de săptămâna viitoare va putea deschide calea  președintelui american Donald Trump pentru o vizătă oficială la Moscova și pentru președintele Vladimir Putin de a fi invitat la Casa Albă, informează Reuters

Nici una dintre părți nu se așteaptă ca summit-ul de o zi, luni, primul dintre cei doi lideri, să ducă la progrese politice  majore, având în vedere starea actuală a relațiilor dintre SUA și Rusia, care se află la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Raăzboiului Rece.

Kremlinul speră că această întâlnire va fi începutul unei dezghețări care va permite reconstruirea treptată a relațiilor și cele două țări vor începe să coopereze pragmatic în domenii în care au interese comune.

„Nu se știe niciodată, dar să vedem, poate că se va discuta despre vizitele concrete la Moscova sau la Washington”, a declarat vineri vicepreședintele de la Kremlin, Yuri Ushakov, numind summit-ul „evenimentul principal al vremii”.

„Dorim să existe posibilitatea ca aceste discuții să creeze o atmosferă care să ne permită să discutăm contactele viitoare și, în special, contactele normale sub forma vizitelor în țările noastre”.

Ushakov a declarat că summitul, care va avea loc în palatul prezidențial din Finlanda, situat în  centrul Helsinki, va începe cu cei doi lideri care vor purta convorbiri unu-la-unu, doar în prezența translatorilor.

Negocierile vor fi apoi lărgite pentru a include membri ai ambelor delegații, a afirmat Ushakov, adăugând că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va purta discuții la Helsinki cu omologul său american, Mike Pompeo.

Criticile occidentale privind anexarea Rusiei la Crimeea, susținerea separatiștilor pro-ruși din Ucraina și susținerea Rusiei pentru regimul Bashar al-Assad în Siria vor fi atinse de în cadrul acestui eveniment.

Alte acuzații, negate de Moscova, includ amestecul în politica americană și europeană, furnizarea armei care a doborât un avion de pasageri în 2014 deasupra Ucrainei și otrăvirea unui fost spion rus din Marea Britanie.

„Este evident pentru toată lumea că, cooperarea dintre țările noastre a fost în criză recent”, a spus Ushakov. „(Dar) ni se pare că nu există motive obiective pentru tensiunea care a apărut.”

„Trump a spus că îl vede pe Vladimir Putin drept concurent. Aș spune că îl privim pe Donald Trump ca partener de negociere și sperăm că negocierile vor continua (după summit) „, a spus Ushakov.

Vicepreședintele de la Kremlin a spus că Războiul Rece s-a încheiat cu mult timp în urmă și că în anumite domenii, cum ar fi securitatea internațională, controlul armamentului și combaterea terorismului internațional, interesele Rusiei și ale SUA au coincis.

Prezența Iranului în Siria va fi discutată luni, a spus Ushakov. El a adăugat că Rusia este, de asemenea, pregătită să vadă orice „faptă” despre presupusa interferență în politica Statelor Unite, ceea ce Moscova a negat categoric.

Unul dintre domeniile în care cei doi lideri se află pe un teren accidentat sunt planurile pentru gazoductul Nord Stream 2, care va determina creșterea exporturilor rusești de energie către Germania pe sub Marea Baltică.

Președintele Trump, în discursul susținut vineri în Marea Britanie, a numit conducta „o greșeală oribilă” și a declarat, miercuri, liderilor NATO că Germania a devenit „captiva” Rusiei datorită dependenței energetice.

Ushakov a declarat că Kremlinul era îngrijorat de opoziția Statelor Unite față de proiect. „Poziția SUA nu este constructivă și este în contradicție cu regulile comerțului internațional și relațiile economice”, a spus el.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…