Acasă Extern Liderul kurd Barzani a demisionat

Liderul kurd Barzani a demisionat

Massoud Barzani a demisionat după eșecul recunoașterii referendumului pentru independența Kurdistanului Irakian față de Irak.

Kurzii irakieni au votat masiv, luna trecută, pentru separarea de Irak. Guvernul irakian insistă asupra faptului că referendumul a fost ilegal.

Armata irakiană a ocupat orașul kurd Kirkuk, capturând bogatele campuri petroliere din zonă.

Anunțul privind demisia lui Barzai a fost făcut de vicepreședintele parlamentului regiunii, Jaafar Imniki, la postul kurd de știri.

Massoud Barzani ocupa funcția din 2005 și a avut un rol important în crearea unui stat kurd autonom în nordul Irakului după căderea lui Saddam Hussein. El a fost reales în alegerile prezidențiale din 2009, iar mandatul său a fost prelungit în 2013.

Alegerile prezidențiale și parlamentare din Kurdistanul Irakian, panificate pentru 1 noiembrie, au fost suspendate

Populația kurdă ocupă o regiune geografică numită Kurdistan, ce cuprinde părți largi din estul Turciei (Kurdistanul Turc), nordul Irakului (Kurdistanul Irakian), nord-vestul Iranului (Kurdistanul Iranian) și părți mai mici din Azerbaijan (Kurdistan Uyezd), nordul Siriei (Rojava) și din Armenia. Kurdistan este delimitată de munții Zagros și de culmile estice al munților Taurus.

Din punct de vedere politic, Kurdistanul Irakian este singura regiune kurdă care și-a câștigat recunoașterea oficială internațională ca entitate federală autonomă în cadrul Irakului.

Kurzii din Iran sunt recunoscuți oficial ca minoritate, deși pe teritoriul iranian nu există nicio entitate autonomă kurdă.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…