Acasă Extern Marile puteri europene IGNORĂ decizia SUA privind sancționarea Iranului

Marile puteri europene IGNORĂ decizia SUA privind sancționarea Iranului

Franţa, Germania şi Marea Britanie au conceput cu Iranul un mecanism financiar alternativ pentru a evita sancţiunile impuse de SUA.

Principalii aliaţii europeni ai Washingtonului s-au supus deciziei de anul trecut a preşedintelui Donald Trump de a părăsi Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în 2015, sub care sancţiunile internaţionale au fost ridicate în urma acceptului Teheranului de a-şi reduce capabilităţile nucleare.

Europenii au promis că vor ajuta companiile să facă afaceri cu Iranul atâta timp cât sunt respectaţi termenii acordului nuclear.

Noul mecanism comercial european a fost conceput ca o modalitate de a contribui la combinarea exporturilor de petrol şi gaze iraniene cu achiziţiile de bunuri din UE.

Cu toate acestea, diplomaţii spun că ar putea fi folosit în mod realist doar pentru comerţul la scară mai mică permis de administraţia Trump, de exemplu ajutoare umanitare sau produse alimentare.

Acordul nuclear cu Iranul poate fi discutat în timpul vizitei cancelarului Angela Merkel din Japonia de săptămâna viitoare, dar alte state nu doresc să se alăture mecanismului european de a facilita înfiinţarea unui acord economic alternativ cu Iranul, a declarat joi un oficial de rang înalt al guvernului german

Casa Albă a transmis Uniunii Europene că implementarea planului de creare a sistemului alternativ de plăţi pentru evitarea sancţiunilor impuse Iranului riscă să atragă amenzi şi alte tipuri de penalităţi din partea Statelor Unite, afirmă surse citate de agenţia AP.

„Alegerea este între a face afaceri cu Iranul ori cu Statele Unite. Sper că aliaţii noştri europeni vor face o alegere inteligentă”, a declarat senatorul republican Tom Cotton.

Washingtonul consideră că, pe termen lung, sistemul alternativ de plăţi ar putea intra în concurenţă cu actuala reţea internaţională de transferuri bancare – SWIFT. În plus, Statele Unite sunt preocupate că alte ţări ar putea utiliza sistemul european pentru evitarea sancţiunilor americane.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…