Acasă Mediu Ninsori abundente în toată Europa până sâmbătă

Ninsori abundente în toată Europa până sâmbătă

Europa este afectată în această săptămână de un front atmosferic rece.

Furtuna Emma a adus începând de marţi ploi abundente, zăpadă şi vânt puternic în mai multe zone ale Peninsulei Iberice şi ale Franţei.

Miercuri şi joi, Emma va afecta coasta nordică a Portugaliei şi nord-vestul Spaniei.

În Portugalia este în vigoare un cod portocaliu de ploi torenţiale, cantităţile de apă ajungând la 75 de litri pe metru pătrat, depăşind media de precipitaţii pentru o lună întreagă. În plus, vântul va bate cu viteze de până la 80-100 de kilometri pe oră.

O alertă de ninsori puternice este în vigoare în 20 de provincii din Spania, iar Lugo, Orense, Valencia şi Castellon vor înregistra straturi de zăpadă de peste şase centimetri. Pentru alte 18 provincii au fost emise avertismente de temperaturi extrem de scăzute, inclusiv în Catalonia.

Zonele de coastă din Spania sunt afectate de vânt puternic și o parte a Spaniei va fi afectată de ploi torenţiale.

Potrivit Meteo France, în perioada 28 februarie – 1 martie, departamentele Alpes Maritimes, Var şi Bouches-du-Rhône se află sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsori, polei şi temperaturi scăzute.

Aerul arctic din Siberia care afectează Europa de Vest va aduce ninsori abundente în Franţa până joi, iar în zonele sudice şi centrale ale ţării acestea se vor transforma în averse de ploaie.

În Paris, ninsoarea va începe miercuri noapte şi va continua joi, când este probabil să alterneze cu averse de ploaie. Stratul de zăpadă poate atinge 5-10 centimetri. Este posibil ca ninsoarea să perturbe transporturile.

Ninsoarea va afecta inclusiv coasta mediteraneană, oraşele Montpellier, Marsilia şi Nisa, fiind aşteptat un strat de zăpadă de până la 5 centimetri.

În Marea Britanie, Irlanda, Peninsula Iberică şi Franţa sunt preconizate ninsori, ploi abundente, vânt puternic şi temperaturi extrem de scăzute până sâmbătă, a informat BBC.

Oficiul britanic de meteorologie (Met Office) a anunţat condiţii meteorologice severe în perioada 28 februarie – 3 martie, cu ninsori și vânt puternic.

Miercuri, stratul de zăpadă va avea între 15 şi 40 de centimetri în Scoţia, nordul Angliei, regiunea East Midlands (oraşele Nottingham, Leicester, Lincoln, Derby şi Northampton), estul şi sud-estul Angliei, precum şi în Londra.

Patru persoane au murit marți, sute de şcoli au fost închise, iar majoritatea zborurilor au fost anulate. În cursul nopţii, temperaturile au atins valoarea minimă de minus 10 grade Celsius.

Marea Britanie se confruntă cu cea mai rece săptămână de iarnă din acest sezon. Avertizarea cod portocaliu este în vigoare cel puţin până sâmbătă.

În Irlanda, serviciul de meteorologie local a emis cod galben şi portocaliu de ninsoare şi gheaţă pentru regiunile Dublin, Carlow, Kildare, Laois, Louth, Wicklow and Meath. Zăpadă se va depune în straturi de până la 6-10 centimetri.

Aeroportul Dublin nu a emis avertizări cu privire la posibile perturbări ale zborurilor. Alerta meteo este în vigoare în Irlanda până la 1 martie.

 

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…